maanantai 2. elokuuta 2010

Saturnus-pata à la Timo Sarpaneva

Timo Sarpanevan 1960 Rosenlewille muotoilema Saturnus-pata, lyhyemmin S-pata, on eittämättä maineikkain suomalaisista valurautapadoista. Pataa valmistettiin kahden ja kolmen litran mallia. Se sai jo valmistumisvuonnaan 1960 arvostetun hopeamitalin Milanon triennaalissa. Kolme vuotta myöhemmin monesta esineestä koostunut S-sarja sai International Design Awardin. Vuonna 1998 pata valittiin postimerkin aiheeksi yhdessä viiden muun designklassikon kanssa.

Padassa yhdistyy parhaalla mahdollisella tavalla kauneus ja käytännöllisyys. Menestyksen salaisuus lienee padan irrotettava puukahva, joka tuo mielleyhtymiä talonpoikaistyyliin. Kahvan saattoi irrottaa siksi aikaa, kun ruokaa kypsennettiin uunissa, ja se oli suunniteltu niin, että sen kärjellä saattoi nostaa kuuman kannen padan päältä tai siirtää hellalevyn vanhanmallisen puulieden päältä pois. Kahva on samalla padan ainoa heikkous, sillä hukkaan jouduttuaan itse pata on auttamattomasti vaillinnainen. Pata puolestaan on siro ja ohutseinäinen, mistä kuuluu ansio Rosenlewin pitkälle perinteelle talousvalujen tekijänä.

Rosenlew valmisti pataa vuoteen 1972 saakka. Iittala otti kolmen litran padan uudistuotantoon vuonna 2003. Suomalaisen designin ystäviä harmittanee tieto, että patojen valmistus siirrettiin Taiwaniin. Padan muoto kuitenkin on ja pysyy suomalaisena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tiedätkö esineistä enemmän? Herättääkö aihe muistoja? Luitko aiheeseen liittyvän kirjan, jota haluaisit suositella? Voit kommentoida halutessasi myös nimettömänä.