Högfors ja Rosenlew kävivät kovaa kisaa Suomen talousvalumarkkinoista 1950-60–lukujen vaihteessa. Högforsilla oli riveissään Antti Nurmesniemi ja Rosenlewilla Timo Sarpaneva ja pari muutakin muotoilijaa. Sarpaneva muotoili 1960 ns. S-sarjan, joka avitti Rosenlewin selätysvoittoon rakkaasta kilpakumppanistaan. Sarjaan kuulunut Saturnus-vuoka oli kuitenkin ryhmän epäonnisin esine.
Saturnus-vuokaa, jota valmistiin kahta kokoa, kiertää ohuet renkaat, ns. Saturnurnuksen renkaat. Valuteknisesti vuoka oli erittäin vaikea toteuttaa ja valmistusprosessin aikana renkaita meni tiuhaan hajalle ja ns. susiprosentti nousi turhan korkeaksi.
Vaikka esine oli sellaisenaan taideteos, oli mallia muutettava. Sarpaneva itse suhtautui asiaan aluksi nihkeästi. Tuloksettoman palaverin jälkeen Rosenlewin oma muotoilija Erkki Linnala siirtyi Sarpanevan kanssa lounaalle, ja neuvotteluja jatkettiin pitkään. Lopulta Sarpaneva myöntyi uudistukseen. Linnalan palattua lounaalta kassanhoitaja hämmästeli laskua ja tilattujen juomien määrää. Asia herätti Porin konepajalla hilpeyttä: lounaan lasku oli kahden viikon ajan esillä kassan ikkunaan teipattuna.
Saturnus-vuoan renkaat muutettiin tästä eteenpäin reunoja kiinteästi kiertäväksi lipaksi. Vanhan mallin valmistus lopetettiin jo 1961 ja uusi versio tuli tuotantoon samana vuonna. Reilun vuoden valmistuksessa olleesta alkuperäisestä Saturnus-vuoasta on muodostunut himoittu keräilyharvinaisuus.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Tiedätkö esineistä enemmän? Herättääkö aihe muistoja? Luitko aiheeseen liittyvän kirjan, jota haluaisit suositella? Voit kommentoida halutessasi myös nimettömänä.