Högforsin tehdas alkoi erikoistua ns. tilausvaluihin 1960-luvun puolivälissä. Tämän mahdollisti ennen kaikkea uusi pallografiitti eli SG-rauta, jolla saatiin entistä lujempia kappaleita. Högforsin tehtaalla aloitettiin 1970, tasan 40 vuotta sitten, SITRA:n tukemana pallografiittiraudan jatkokehitys. Tuloksena oli Kymenite eli ADI-rauta, jolle haettiin patentti useassa maassa vuosikymmenen puolivälissä. Kyseessä on Suomen valimoiden ainoa kansainvälisesti tunnettu keksintö. Nimi uudelle rautalaadulle tuli siitä, että Högforsin tehdas oli tuolloin osa Kymin metallia.
Kymeniten sovellusmahdollisuudet olivat lukuisat. Siitä valmistettiin mm. hammaspyöriä, jousenkannattimia ja muita kovan kulutuksen kohteeksi joutuvia esineitä. Yksi sovelluksista oli junien ja raitiovaunujen jarruanturat. Anturat oli aikaisemmin valmistettu suomugrafiittiraudasta, mutta 1970-80-lukujen vaihteessa siirryttiin ADI-rautaan, jolloin kappaleen kulumiskestävyys parani 6-kertaiseksi ja pyörän kuluminen pieneni jopa 50 %. Lisäksi jarrutusäänet pienenivät. Tosin jarrutusmatka oli hieman pidempi kuin parhaissa valurauta-anturoissa.
Componenta Karkkila, siis entinen Högfors, valmistaa Kymenitestä tuotteita edelleen. Vuonna 2004 asennetun uuden valimolinjan myötä Karkkilan strateginen toiminta-alue muuttui suursarjavalimoksi, jossa tärkein materiaali on pallografiittirauta ja Kymenite eli ADI-rauta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Tiedätkö esineistä enemmän? Herättääkö aihe muistoja? Luitko aiheeseen liittyvän kirjan, jota haluaisit suositella? Voit kommentoida halutessasi myös nimettömänä.