maanantai 3. huhtikuuta 2023

Valmetin puhelinvaihde

Museot säilyttävät esineitään varastoissa. Niissä on yleensä paljon enemmän esineitä kuin näyttelyissä. Museon yksi tärkeimmistä tehtävistä onkin nimenomaan ”säilyttää”, joten ilman varastoja emme selviäisi. Varastoihin on saattanut vuosikymmenten saatosta eri henkilöiden toimesta kertyä esineitä, jotka ovat hieman jo päässeet hautautumaan. Joskus vastaan tulee esine, johon ei ole aikaisemmin kiinnittänyt lainkaan huomioita. Näin kävi nytkin, kun maaliskuun auringon valonsäteet valaisivat varaston hyllyllä kököttävää kiehtovaa laitetta, joka näytti ihan puhelinvaihteelta.

Ja sehän se olikin, vaikka aluksi laitteesta ei tuntunut löytyvän mitään tietoa. Asiakirjoista sentään selvisi, että se oli Tampereella toimineen Valmetin valimon toukokuussa 1989 lahjoittama vempele, joka oli merkitty luettelointilomakkeeseen ”tutkimuslaitteeksi”. Annettakoon tämä pieni virhe aikaisemmille tutkijoille anteeksi, sillä pari viikkoa tämän lahjoituksen saatuamme avautuivat Suomen valimomuseon ovet ensi kertaa, joten hoppu on ollut melkoinen, eikä ylimääräisiin yksityiskohtiin ole tuolloin ollut aikaa paneutua. Ja onneksi vahinko esineen käyttötietojen suhteen ei ollut korjaamaton, siitä pitivät huolen Facebookin Karkkila-Högfors ruukkimiljöön asiantuntijat.

Tämä puhelinvaihde on valmistunut Tukholmassa LM Ericssonin toimesta vuonna 1963, ja sellaiset ovat olleet yleisessä käytössä eri yrityksissä vielä 1970-luvulla. Laitteessa on 15 alanumeroa, ja valkoisten nappien alla on palanut merkkivalo, jos alanumero on ollut käytössä. Valkoisen napin yläpuolella olevasta valkoisesta kytkimestä keskuksenhoitaja on päässyt linjoille hätyyttelemään puhujaa, jos puhelu on esimerkiksi kestänyt liian kauan. Valintalevyn alla on numeroidut näppäimet, ilmeisesti ihan normaalit valintanäppäimet vaihtoehdoksi pyöritettävälle valintalevylle. Mysteeriksi jäivät alanumerojen alla olevien eriväristen nappien tarkoitus. Näissä laitteissa on yleisimmin ollut luuri laitteen vasemmalla puolella, ja sitä varten siellä on myös liitin. Tähän laitteeseen on ollut kuitenkin kytkettynä normaali puhelin, joka sekin löytyi museon varastosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tiedätkö esineistä enemmän? Herättääkö aihe muistoja? Luitko aiheeseen liittyvän kirjan, jota haluaisit suositella? Voit kommentoida halutessasi myös nimettömänä.