maanantai 2. toukokuuta 2022

Högforsin palokello

Kuukauden museoesineenä on Högforsin VPK:n / tehdaspalokunnan messinkinen palokello, joka on ollut sijoitettuna paloasemalla asuneen Kauko Öhmanin kotiin. Kauko Öhman oli palokunnan jäsen vuosikymmenten ajan. Kello on ollut varsin monikäyttöinen, sillä Kauko Öhman on käyttänyt kelloa myös esittäessään joulupukkia. Palokello on ollut käytössä ainakin vielä 1950-luvulla.

Kellon valmistushistoria on valistuneiden arvailujen varassa. Högforsin tehtaan paloasema valmistui 1925. Mahdollisesti kello on ollut rakennuksessa käytössä alusta asti. Palokunnan toiminta oli aluksi asemarakennuksesta huolimatta vaisua, mutta vuonna 1928 Hakalan talon tulipalon jälkeen sekä Högforsin VPK:n että tehdaspalokunnan toiminta sai uutta ryhtiä pienen tauon jälkeen. VPK:sta muodostui tehdaspalokunnan niin sanottu iskujoukko. Todennäköisesti viimeistään niihin aikoihin kello on otettu käyttöön.

Myös kellon valmistaja on hämärän peitossa, sillä esineessä ei ole leimaa. Melko todennäköistä kuitenkin on, että kello on valettu Högforsin omassa valimossa. Suurin kysymysmerkki on siinä, että tehtaalla ei tiettävästi 1920-30 –luvuilla tehty metallivaluja (siis jotain muuta metallia kuin rautaa). Högforsin metallivalimo valmistui vasta sota-aikana. Mutta kuitenkin Högfors valmisti 1900-luvun alussa messinkisiä säästölippaita Pohjoismaiden Osakepankille. Ehkäpä palokello onkin siis valmistunut jo kyseisen vuosisadan alussa. Tai sitten valimossa on pidetty pientä valmiutta yllä messinkivalujenkin tekemiseen ennen kuin metallivalimo varsinaisesti valmistui.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tiedätkö esineistä enemmän? Herättääkö aihe muistoja? Luitko aiheeseen liittyvän kirjan, jota haluaisit suositella? Voit kommentoida halutessasi myös nimettömänä.