tiistai 3. marraskuuta 2020

Högforsin taskukelloteline

Yksi Högforsin ihailluimmista ja taidokkaimmista, samalla harvinaisimmista, koristevaluista on taskukelloteline, joka on ollut ilmeisesti virallisessa tuotannossa vain 1800-luvun loppupuolella. Esinettä ei ole mainittu missään Högforsin kuvastossa tai hinnastossa. Myöhemminkin telinettä on toki valmistettu, mutta lähinnä yksittäisiä kappaleita silloin tällöin. Valmistus on ollut erittäin haastavaa. Haastetta on aiheuttanut etenkin telineen takana oleva kellouloke, jonka kohdalla varsinkin valumallin irrotuksen aikana moni asia on voinut mennä pieleen. Perimätieto kertookin, että taskukelloteline on ollut eräänlainen näytetyö Högforsin valureille.


Telineen koristekuviot ovat varsin mielenkiintoisia ja tarkoitusperältään ehkä tietoisen hämäriä. Esimerkiksi jalustan joka kulmassa on vuohen pää, joka symboloi muun muassa viinin, kasvillisuuden ja hedelmällisyyden jumalaa Dionysosta. Vuohi voisi olla myös hiukan synkempi viittaus Babhometiin eli pakanalliseen jumaluuteen, jota muun muassa temppeliritareiden tiedetään palvoneen ja josta myöhemmin muodostui satanistien tunnus. Telineen yläosassa puolestaan on antiikin aikaisia sotilaan kypäriä, minkä lisäksi kellotaulun yläpuolella on keskiaikaan viittaava, kotkakoristeinen ritarin kypärä. Näyttää siis siltä, että koristuksissa ei ole yhteistä teemaa, vaan alkuperäisen valumallin tekijä, tai tässä tapauksessa ’tekijät’, ovat poimineet työhönsä hienoja aineksia pelkän visuaalisuuden pohjalta.

Valumalli ei ole Högforsilaista alkuperää. Alkuperämaa lienee Ranska, jossa on samanlaista telinettä valmistettu pronssista jo ainakin 1800-luvun puolivälissä, Napoleon III:n aikana – tosin kyseessä ei ollut taskukelloteline, vaan armeijan mitaliteline, jossa ’kellotaulun’ kohdalla oli irrotettava laatta, ja jonka kohdalle oli voitu asettaa mitali. Jalustakin oli tuolloin erilainen. Nykyisen Tsekin alueella jalustaa on valmistettu löysästi ajoitettuna 1800-luvun aikana nimenomaan taskukellomuodossa ja samalla jalustalla kuin Ranskassa. Vanhin tarkalleen ajoitettu tieto löytyy kuitenkin Saksassa, jossa taskukellotelinettä on valmistettu Berliner Eisenin toimesta jo 1840-luvulla eli alustalla kuin Ranskassa ja Tsekissä – ja Högforsissa. Högforsin taskukellotelineessä jalusta onkin siis todennäköisesti lainattu jostain muusta esineestä, mikä osaltaan selittää kokonaisuuden ristiriitaiset symbolit.

Karkkilan museolla on hallussaan kaksi samanlaista telinettä. Toista näistä voi säännöllisesti ihailla kesällä avatussa Högfors-museossa, ja toista työläismuseon Caveniuksen talossa, josta kuukauden museoesineemme on lainattu. Telineessä oleva taskukello on muuten sveitsiläinen Zenith Grand Prix Paris 1900, joka on valmistettu vuonna 1924.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tiedätkö esineistä enemmän? Herättääkö aihe muistoja? Luitko aiheeseen liittyvän kirjan, jota haluaisit suositella? Voit kommentoida halutessasi myös nimettömänä.