maanantai 1. lokakuuta 2018

Kupittaan Saven Matti ja Maija

Kuukauden museoesineenä on Kupittaan Saven valmistama Matti ja Maija -veistos. Tehdas aloitti vuonna 1918, vaikka sen juuret ulottuvat jo 1710-luvulle. Yrityksen nimi sai tunnetuimman muotonsa konkurssin jälkeen vuonna 1921. Kupittaan Savi oli Arabian ohella Suomen merkittävin keramiikan valmistaja, ja se eli kulta-aikaansa 1930-luvulla, jolloin sen palkittiin mm. Pariisin maailmannäyttelyssä kultamitalilla. Tosin Kupittaan Saven merkitys ja arvostus on kohonnut huippuunsa vasta tehtaan lakkauttamisen jälkeen. Erotuksena esim. Arabiaan, kaikki Kupittaan saven työt ovat käsin maalattuja eikä niissä ole käytetty siirtokuvia.

Kupittaan Saven pääasiallinen tarkoitus oli valmistaa tiiliä, monta Suomen kirkkoa ja Helsingin pääposti onkin valmistettu Kupittaan Saven tiilistä, mutta keramiikka nousi tiilien valmistuksen rinnalle. Parhaimmillaan yritys työllisti 1000 henkilöä.

Tehtaan tunnetuimmat tuotteet olivat Matti ja Maija sekä Pyykkärit -sarjat. Matti ja Maija –sarja tuli jo 1930-luvun puolivälin jälkeen tuotantoon ja taiteilija oli tehtaan kipsimallien tekijä Artturi Numminen. Sarjaan kuului useita erilaisia versioita, mutta useimmiten pariskunta oli ison pyykkipaljun ääressä. Mattia ja Maijaa valmistettiin aina vuoteen 1969, jolloin tehdas ajautui konkurssiin. Aihe oli niin suosittu, että siitä muodostui tehtaalla uusien työntekijöiden testausväline: työnhakija sai Matin ja Maijan maalattavakseen, jolloin katsottiin löytyykö tältä tyylitajua ja värisilmää.

Kuukauden museoesineemme lienee valmistettu viimeistään 1950-luvulla, todennäköisesti paljon aiemmin, sillä sen pohjassa on tehtaan varhaisiin massaleimoihin kuuluva ”Made in Finland”. Tämä veistos on harvinaislaatuisesti yksivärinen. Kesäaikoina Mattia ja Maijaa voi ihastella Karkkila-Högforsin työläismuseon 1960-luvun asunnossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tiedätkö esineistä enemmän? Herättääkö aihe muistoja? Luitko aiheeseen liittyvän kirjan, jota haluaisit suositella? Voit kommentoida halutessasi myös nimettömänä.