maanantai 3. lokakuuta 2016

Junghansin "paraslaji-herättäjä"

Eräs Karkkilan Vattolassa asunut nuori neiti on tehnyt merkittävän hankinnan vuonna 1929. Tuolloin hän on saanut aamujensa iloksi oman herätyskellon. Hankinta on ollut niin tärkeä, että kellon takakanteen on raaputettu päivämäärä 14.2.1929. Voi olla, että hän on saanut esineen lahjaksi, vaikka vielä tuolloin ei kyseisenä päivänä ystävänpäivää vietettykään. Todennäköisempää on, että tuolloin on neitokaisella alkanut työelämä esimerkiksi Högforsin tehtaalla, jonne on täytynyt herätä ajoissa.Herätyskello ei ole mikään ihan tahansa vekkari, vaan maineikkaan saksalaisen Junghansin valmistama laite. Junghans lienee tutumpi suomalaisille seinäkellojen valmistajana, ja niitä yritys valmistikin yksinomaan vuosina 1861-1927. Tämän jälkeen alkoi rannekellojen – ja herätyskellojen – valmistus. Suomessa yksi yhteistyökumppaneista oli Helsingissä toiminut kellosepänliike Paavo Tilli, jonka myymänä tämäkin kello on Karkkilaan päätynyt. Tilliä varten kellon takakanteen painettiin jo Saksassa suomenkieliset tekstit käyttöohjeineen. Laitetta ei kuitenkaan nimetty Junghansin herätyskelloksi, vaan ”paraslaji-herättäjäksi”. Kyseessä on harvinaislaatuinen esine, sillä Junghans alkoi profiloitua herätyskellojen valmistajaksi vasta 1930-luvulla. Nykyään yritys valmistaa pääasiassa rannekelloja, mutta herätyskellojakin – kuten myös seinäkelloja – on edelleen tuotannossa.

Karkkilan museon ja kirjaston väki suosittelee virittämään uudet ja vanhat herätyskellot valmiustilaan, sillä tämän kuun lopussa, 30. lokakuuta, siirrytään talvi- eli normaaliaikaan. Silloin kelloja siirretään kello 04.00 yöllä tunnilla taaksepäin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tiedätkö esineistä enemmän? Herättääkö aihe muistoja? Luitko aiheeseen liittyvän kirjan, jota haluaisit suositella? Voit kommentoida halutessasi myös nimettömänä.