tiistai 1. marraskuuta 2016

Högforsin sylkykuppi

Kuukauden museoesineeksi on valikoitu Högforsin valurautainen sylkykuppi, joka on saatu vastikään museon kokoelmiin. Högfors valmisti sylkykuppeja 1880-luvun puolivälistä lähtien. Tuolloin tuli markkinoille kolme erilaista sylkykuppia, tai sylkilaatikkoa, kuten tehtaan hinnastoissa mainitaan. Valumallit hankittiin todennäköisesti Ruotsista. Kuukauden museoesineemme on kuitenkin Högforsin sylkykuppi nro 4, joka löytyy vasta vuoden 1898 hinnastosta. Se on tehtaan sylkykupeista kaikkein pienikokoisin. Kaikki neljä kuppia poistuivat tehtaan tuotannosta vuoden 1929 jälkeen.


Syljeskely oli pitkään täysin arkipäiväinen ja hyväksyttävä asia, vaikka jo 1500-luvulla Erasmus Rotterdamilainen suositteli, että ruokapöydässä syljettäisiin mieluummin pöydän alle kuin pöydän yli. Syljeskelyn saattoi huonoon huutoon Charles Darwin, joka kirjassaan vuonna 1872 kertoi syljeskelyn olevan universaali halveksunnan ja hylkimisen merkki. Tämän jälkeen esimerkiksi hoitotieteissä alettiin vaatia syljeskelyn suitsimista, ja etenkin sairaanhoidon uudistaja Florence Nightingale ajoi voimakkaasti sylkykuppien käyttöönottoa. Voidaankin sanoa, että Högforsin tehdas oli eturintamassa tämän epämiellyttävän tavan kitkemisessä. Kuppeihin sylkeminen on jatkunut aina 1970-luvulla. Suomessa poistettiin sylkykupit viimeisten joukossa junista juuri tuohon aikaan.

Tämä kyseinen sylkykuppi on kuulunut Karkkilan Fagerkullassa asuneen Kustaa Kervisen irtaimistoon. Hän toimi vuonna 1911 aloittaneen Hyvinkään-Karkkilan rautatien konduktöörinä. Vapaa-aikanaan hän kuitenkin veteli tongeillaan fagerkullalaisten kipeitä hampaita irti. Saattaa olla, että tämä sylkykuppi on ollut tämän harrastelijahammaslääkärin vastaanottotiloissa käytössä.

2 kommenttia:

  1. Minulla kaksi kpl suorakaiteen mallista sylkykuppia. Niiden koko on 320x230 mm , pohjassa Högforssin logo . Milloin tälläisia sylkykuppeja on tehty ? Juhani Kuisma Akaa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sylkiastiat 1-3 ilmestyivät tehtaan hinnastoon 1887. Voi olla, että olivat tuotannossa jo sitä ennenkin. Tuo kuvan nro 4 tuli tuotantoon vähän muita myöhemmin. Kaikki poistuivat tuotannosta vuoden 1929 jälkeen, kun lama alkoi. Ajoitus riippuu myös käytetystä leimasta. Jos siinä on HF yhteen kirjoitettuna, niin se on 1800-luvun tuotantoa, jos on sana "högfors, niin menee 1900-luvun puolelle.

      Poista

Tiedätkö esineistä enemmän? Herättääkö aihe muistoja? Luitko aiheeseen liittyvän kirjan, jota haluaisit suositella? Voit kommentoida halutessasi myös nimettömänä.