maanantai 1. helmikuuta 2016

Valurautainen kahvikuppi

Helmikuun museoesineenä kirjastossa on erittäin harvinainen, valurautainen kahvikuppi-, asetti- ja lusikka-yhdistelmä. Esine on yhtä ja samaa kappaletta ja on täten siis erityisen edustava valutaidon mestarin työnäyte. Esine on valettu vuonna 1952 Högforsin tehtaalla ja sen mallina on käytetty Olga Osolin suunnittelemaa Arabian R-mallin kahvikuppia, jollainen oli valittu Högforsin tehtaan 130-vuotisjuhlan juhlakupiksi vuonna 1950.Harvinaisuudestaan huolimatta esine ei liene aivan ainutlaatuinen. Yhdistelmä tuli nimittäin tunnetuksi Högforsin tehtaan väelle 1950-luvun aikana tehtaan konepajakoulun työnopettaja Paavo Saariston bravuurina. Hyvin harvalla valajalla hänen lisäkseen taidot olisivat moiseen työhön riittäneet. Saaristo oli muullakin tavalla paikkakunnalla tunnettu henkilö, sillä hän oli kauppalan valtuuston jäsen aina 1930-luvulta alkaen aina 1960-luvun loppupuolelle saakka toimien kahteen otteeseen myös valtuuston puheenjohtajana.

Tämän kyseisen esineen on museolle lahjoittanut mm. Högforsin tehtaan valokuvaajana tunnetun Eino Sarkin perikunta. Kupin kyljessä on teksti Anja 11.11.52. Kyseessä lienee siis Eino Sarkin vaimon nimipäivälahja, sillä Anjan nimipäivä oli tuolloin juuri 11. marraskuuta. Nykyään nimipäivä on lokakuun puolella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tiedätkö esineistä enemmän? Herättääkö aihe muistoja? Luitko aiheeseen liittyvän kirjan, jota haluaisit suositella? Voit kommentoida halutessasi myös nimettömänä.