maanantai 3. elokuuta 2015

Högforsin Sisu-pastillit

Högfors ja Sisu kuuluvat sanoina yhteen muutenkin kuin siinä mielessä, että Högforsin valimossa on valmistettu tuhatmäärin osia Sisu-kuorma-autoihin. Nimittäin Suomen valimomuseon kokoelmista löytyy Högfors-merkkinen Sisu-pastilliaski, kuukauden museoesineemme.
Askin historia on hieman hämärän peitossa ja sen ajoitusaikakin on epävarma. Itse askista löytyy kuitenkin jonkin verran johtolankoja askin historiallisiin vaiheisiin. Pohjassa nimittäin lukee ”Kymi Kymmene”, mikä oli Högforsin tehtaan omistaneen konsernin nimi vuosina 1976-83. Rasia on siis valmistunut tuona ajanjaksona. Askin kyljessä puolestaan lukee ”Högforsin valurautakattila on rautaa pientaloissa”, joten tehtaan valmistamien lämmityskattiloiden markkinointiin pastilliaskeja on valmistettu. Yksi arvaus on, että rasioita olisi tilattu vuonna 1982 Karkkilassa järjestetyille Lämpökattilamessuille, joka oli todella iso tapahtuma. Esineen on lahjoittanut museolle Metalliteollisuuden keskusliitto, jonne rasioita lienee aikoinaan päätynyt vino pino.

Sisu-pastilleilla on lähes yhtä kunniakas historia kuin Högforsin lämmityskattiloilla. Sisua alkoi valmistaa vuonna 1928 turkulainen Seres makeistehdas. Pastilli kehiteltiin ruotsalaisen Läkerol-pastillin kilpailijaksi. Pastilli valmistui lukuisten kokeilujen jälkeen ja sen koostumus on edelleen salaisuus. Pastillin kehittänyt kemisti Johan Ponkamo oli erittäin tarkka pastillin laadusta. Sisu-pastillit olivat pitkään kovia ja hauraita. Jokaisesta valmistuserästä Ponkamo tipautti yhden pastillin lattialle, ja jos se ei hajonnut pieniksi siruiksi, niin koko valmistuserä tuhottiin. Kovista Sisuista luovuttiin vasta 1970-luvulla. Vuonna 1992 Sereksen osti Leaf, josta vuonna 2013 tuli osa Cloetta-konsernia, jolloin Sisu-pastillien valmistus siirtyi Italiaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tiedätkö esineistä enemmän? Herättääkö aihe muistoja? Luitko aiheeseen liittyvän kirjan, jota haluaisit suositella? Voit kommentoida halutessasi myös nimettömänä.