keskiviikko 1. heinäkuuta 2015
Nurmesniemen savukerasia
Kun Antti Nurmesniemi pestattiin Högforsin palvelukseen vuonna 1958, sai hän ensimmäiseksi tehtäväkseen yhtenäistää Högforsin ja Wärtsilän kylpyhuonekalustusteiden värit. Näin saivat myös Högforsin ilon ammeet hempeämpää emalin sävyä pinnalleen totutun valkoisen ohella. Emalin parissa Nurmesniemi jatkoi suunnitellessaan kuuluisan nimeään kantavan talousvalujen sarjan 1960-luvun aikana. Emalia käytettiin myös Nurmesniemen kestävimmän luomuksen, Siro-lieden, jonka valmistus on vasta muutama vuosi sitten lopullisesti päättynyt, pinnoitteena. Yksi vähiten tunnettu Nurmesniemen Högforsille suunnittelema, emaloitu esine on valurautainen savukerasia, heinäkuun museoesineemme.
Suunnitellessaan savukerasian Antti Nurmesniemi osoitti tuntevansa hyvin Högforsin perinteen. Savukerasia nimittäin on yhteensopiva tehtaan valmistaman vanhan, padanmallisen tuhkakupin kanssa, joka on myös näyttelyssä esillä. Savukerasia jää kätevästi tuhkakupin reunuksen sisäpuolelle. Savukerasiaa pystyy käyttämään myös erikseen. Savukerasian vähäiseen tunnettavuuteen on yksi syy: sitä valmistettiin vuodesta 1959 lähtien ainoastaan Högforsin liikelahjaksi. Rasian kuuluisin käyttäjä tuli kuitenkin talon sisältä, sillä itse Högforsin tehtaan johtaja, paroni C. J. Cedercreutz, käytti rasiaa omassa työhuoneessaan, jossa se oli näyttävästi kaikkien vieraiden silmien edessä nähtävillä.
Karkkilan museon ja kirjaston väki ei suinkaan yllytä kansalaisia tupakoinnin paheeseen. Jos joltakulta tällainen pieni keräilyharvinaisuus löytyy, niin terveyden kannalta turvallisempaa on käyttää sitä ensisijaisesti vaikka kynärasiana tai tarjoiluastiana.
Elokuun loppuun saakka Suomen valimomuseossa on avoinna pienoisnäyttely ”Antti Nurmesniemi vs. Timo Sarpaneva – Näyttely suomalaisista design-talousvaluista”, jossa esitellään näiden kahden legendaarisen muotoilijan suunnittelemia valurautaisia astioita. Esillä on siis Högforsin, Rosenlewin ja Wärtsilän valmistamia parhaita talousvaluja. Näyttelyssä yleisö voi äänestää, kumpi on kovempi, Antti Nurmesniemi vai Timo Sarpaneva.
Tunnisteet:
Antti Nurmesniemi,
emali,
Högfors,
kuriositeetit,
valurauta
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Tiedätkö esineistä enemmän? Herättääkö aihe muistoja? Luitko aiheeseen liittyvän kirjan, jota haluaisit suositella? Voit kommentoida halutessasi myös nimettömänä.