maanantai 1. kesäkuuta 2015

Högforsin 130-vuotisjuhla-astiasto


Högforsin tehdas vietti toimitusjohtaja Gustaf Arppen johdolla 130-vuotisjuhliaan vuonna 1950. Juhlapaikkana oli juuri valmistunut konepajarakennuksen uusi siipi. Tehdas eli sotakorvausajasta ja pulavuosista huolimatta nousukauden huumassa. Tehdasalueelle valmistui massiivisia uudisrakennuksia säännöllisin väliajoin, ja uusia työntekijöitä vyöryi sisään suorastaan ovista ja ikkunoista. Juhlat olivat tämän nousukauden mukaiset, komeat ja massiiviset, jotka näyttävyydessään lyötiin vasta 20 vuotta myöhemmin tehtaan 150-vuotisjuhlissa.

Juhlatapahtuman yksi muistoesine oli Olga Osolin Arabialle suunnittelema valkea R-mallin kahvikuppi asetteineen, joka on nyt, kera ilmeisesti saman sarjan kakkulautasten, kuukauden museoesineenä. Kuppia ja lautasia koristaa tehtaan juhlavuoden leima. Osolin R-malli suunniteltiin jo 1942, mutta se oli tuotannossa vain 1950-luvulla. Kyseessä on ilmeisen harvinainen malli, sillä sitä eivät kaikki Arabian astioiden asiantuntijatkaan tunnista. Osol työskenteli vuosikymmenten ajan Arabian tehtaiden suunnittelijana, ja hänet muistetaan parhaiten legendaarisesta Myrna-astiastosta, joka oli yhtäjaksoisesti tuotannossa 1938–2005.Componenta Finland Oy Högfors täytti tänä vuonna 195 vuotta. Yhtä suuria juhlia kuin 65 tai 45 vuotta sitten ei ole järjestetty. Vuosi 2020 lähestyy vääjäämättömästi. Saamme pian nähdä, millaiset juhlat järjestetään 200-vuotisjuhlan kunniaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tiedätkö esineistä enemmän? Herättääkö aihe muistoja? Luitko aiheeseen liittyvän kirjan, jota haluaisit suositella? Voit kommentoida halutessasi myös nimettömänä.