keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Högforsin Narri-naulakko


Kuukauden museoesineeksi on valikoitunut Högforsin tehtaan valmistama, niklattu Narri-vaateripustin -tai naulakko. Esine on päätynyt tehtaan tuotantoon 1880-luvun puolivälissä. Tuolloin Högforsin johtaja Wolter Ramsay aktiivisesti etsi Keski-Euroopasta ja Ruotsista valumalleja hyödynnettäväksi omassa tehtaassa. Tuotantoon päätyi suuri määrä erilaisia taide- ja koristevaluja sekä myös kokotuotteita (mm. puuliedet ja kaminat), joista osaa vieläkin valmistetaan. Narri-naulakko sen sijaan poistui tehtaan valikoimasta 1920-luvun loppupuolella. Viimeisen kerran se löytyy tehtaan hinnastosta 1925. Kerrottakoon, että Suomessa samaa naulakkoa on valmistanut myös Fiskarsin ruukki.

Vaateripustimen virallinen nimi ei suinkaan ole Narri. Högforsin tehtaan hinnastossa se esiintyy yleensä nimellä ”vaateripustin n:o 1”. Poikkeuksen tekee eriskummallinen, melko vapaasti ilmeisesti ruotsinkielisestä tehtaan hinnastosta käännetty, ”Korkeakosken pajaston” hinnasto vuodelta 1887. Siinä naulakolle on annettu myös nimi: ”Pajas”. Nykykielelle käännettynä sana tarkoittaa ilveilijää tai narria. Myös legendaarisen rahapelin pajatson, alkujaan bajazzon, nimi on samaa alkuperää.

Museon kokoelmiin Narri-naulakko päätyi jo vuonna 1960, jolloin perustettiin Högforsin tehdasmuseo. Tuolloin museon kokoelmiin haalittujen esineiden alkuperää ei yleensä tiedetä, mutta tämän tiedetään. Naulakko on alkujaan kuulunut eräälle Vattolassa asuneelle Högforsin tehtaan muurarimestarille. Vuonna 1987 tehdasmuseon esineet periytyivät perusteilla olevalle Suomen valimomuseolle, minkä jälkeen naulakko on ollut nähtävissä Suomen valimomuseon perusnäyttelyssä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tiedätkö esineistä enemmän? Herättääkö aihe muistoja? Luitko aiheeseen liittyvän kirjan, jota haluaisit suositella? Voit kommentoida halutessasi myös nimettömänä.