maanantai 1. joulukuuta 2014

Valurautainen joulukuusenjalka

Ennen olivat joulukuuset puuta ja joulukuusenjalat rautaa. Nyt ovat kuuset muovia ja kuusenjalat myös muovia. No, ehkä ei sentään ihan tyystin. Edelleen puisten joulukuusten myynti on ainakin Suomessa jokavuotinen traditio, jolle ei näy loppua. Valurautaisia kuusenjalkojakin näkee vielä käytössä, mutta kaupoista niitä alkaa olla vaikea löytää. Valurautaisten kuusenjalkojen tilalle ovat lähes tyystin tulleet kevytmetalliset, puiset ja muoviset kuusenjalat. Joulun ajan kunniaksi kuukauden museoesineeksi on valikoitunut lahtelaisen Upo-valimon valmistama valurautainen joulukuusen jalka.Esineellä on kunniakas menneisyys: se on saanut toimia valmistajan messu- ja esittelykappaleena 1980- ja 90-luvuilla. Upon valimo perustettiin 1945. Joulukuusenjalat olivat heillä tuotannossa lähes alusta asti, ja siitä tulikin suuri myyntimenestys. Malli säilyi lähes muuttumattomana 1980-luvulle saakka, jolloin uudistaminen katsottiin välttämättömäksi. Kuukauden museoesine edustaa tätä uudempaa mallia. Upon valimon toiminta loppui 1997, jolloin myös sen kuusenjalkojen valmistus lakkasi.

Kaikki varmasti tietävät, että joulukuusen jalkaan tulee vettä, jos siihen ruuvataan kiinni puinen joulukuusi. Pelkkä vesi ei kuitenkaan välttämättä riitä pitämään kuusta terveenä. Yleisesti tunnettu kuusen elvytysaine on aspiriini. Vähemmän tunnettu lisäaine, mutta ilmeisesti aspiriiniakin tehokkaampi, on lääke nimeltä Rennie, jonka avulla kuusi on saatu kukoistamaan, ja jopa tuottamaan käpyjä, aina maaliskuulle asti. Keski-Euroopassa puolestaan on suosittua pistää veteen tippa tai kaksi tiskiainetta, jolloin vesi imeytyy paremmin kuuseen. Yksi konsteista on kaataa kuusenjalkaa ensimmäisillä kerroilla kuumaa vettä, minkä pitäisi avata puun huokoset tehokkaasti.

Karkkilan ruukkimuseo Senkan väki toivottaa hyvää joulua ja samalla rohkaisee kaivamaan vanhat, valurautaiset kuusenjalat varastosta ainakin vielä tänä jouluna!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tiedätkö esineistä enemmän? Herättääkö aihe muistoja? Luitko aiheeseen liittyvän kirjan, jota haluaisit suositella? Voit kommentoida halutessasi myös nimettömänä.