Marraskuun museoesine on Högforsin tehtaan konttorissa käytössä ollut vanha lankapuhelin. Sen on valmistanut Stockholms Allmänna Telefonaktiebologat 6.5.1912. Näin tarkka ajoitus museoesineelle on harvinaista, mutta tällä kertaa asia selviää valmistajan esineen pohjaan liimaamasta tarrasta. Puhelimen käyttö nykykännyköihin verrattuna on ollut hitusen hankalaa. Puhelimessa ei ole valintalevyä, joten sillä voitiin ottaa yhteyttä ainoastaan puhelinkeskukseen, josta puhelu ohjattiin eteenpäin.
Puhelin hankittiin todennäköisesti vuonna 1913 valmistuneeseen Högforsin konttorirakennukseen, jossa nykyään toimii Suomen valimomuseo. Paikkakunnalla oli toki ollut puhelinyhtiö jo vuodesta 1907 lähtien. Puhelimella sai yhteyden Hyvinkäälle ja Vihtiin, joihin molempiin meni tehtaan oma puhelinjohto (Puhelinosuuskunnalla oli myös oma johtonsa, joka meni pelkästään Vihtiin). Ongelma oli huono kuuluvuus Helsinkiin. Aikalaiskertomusten mukaan jo Vihtiin sai huutaa, eikä Helsinkiin tahtonut kuulua ollenkaan.
Helsingistä vedettiin Karkkilaan puhelinjohto vihdoin vuonna 1935, minkä jälkeen sai hyvän puheyhteyden vaikka Petsamoon saakka. Ei ole tiedossa, onko tämä puhelin ollut enää siinä vaiheessa käytössä. Mahdollista se on. Högforsin tehtaan konttori muutti uusiin tiloihin varsinaiselle ruukkialueelle vuonna 1938. Vanha puhelin muuttui koristeesineeksi todennäköisesti viimeistään silloin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Tiedätkö esineistä enemmän? Herättääkö aihe muistoja? Luitko aiheeseen liittyvän kirjan, jota haluaisit suositella? Voit kommentoida halutessasi myös nimettömänä.