perjantai 29. kesäkuuta 2012

Högforsin hajulukko

Heinäkuun museoesineenä kirjastossa on yksi monista Högforsin hittituotteista eli pesualtaiden hajulukko - viralliselta nimeltään pullovesilukko. Valkoiseksi emaloitua rautamötikkää on valmistettu jo ainakin 1950-luvulla, ehkä jo aiemminkin. Esinettä valmistettiin hirmuisia määriä vielä 1960-luvulla.


Hajulukon valmistus hiipui 1970-luvun alussa. Tuolloin Högfors pitkälti luopui omista tuotteistaan, ja asiaan vaikutti myös uusi muotivillitys, muovi, josta valmistetut kappaleet olivat huomattavasti kevyempiä ja halvempia valmistaa. Viimeinen niitti oli 1970-luvun öljykriisi, joka nosti valuraudasta valmistettujen kappaleiden yksikköhinnat liian korkealle.

Suomen Valimomuseon kokoelmiin on liitetty yksi pullovesilukko liki 20 vuotta sitten. Ennen tarkempaa tutkimusta esineen tiedot valmistusaikoineen ja jopa valmistajineen olivat hämärän peitossa. Se oli vain yksi rautaesine varastossa muiden joukossa. Tutkimisen myötä tämäkin esine heräsi ns. eloon.

Onko sinulla kotonasi ”rautamötikkää”, taidevalua, pataa tai pannua, josta haluaisit tietää enemmän? Kark-kilan iltatorilla tiistaina 24.7. järjestetään rautaesineiden tunnistustapahtuma. Myös Högfors-aiheisia kuvia tunnistetaan. Nährääs toril!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tiedätkö esineistä enemmän? Herättääkö aihe muistoja? Luitko aiheeseen liittyvän kirjan, jota haluaisit suositella? Voit kommentoida halutessasi myös nimettömänä.