keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Högforsin merimies

"Merimies" lienee yksi Högforsin vähiten tunnetuista taidevaluista. Hieman kuvaavampi nimi on alkuperäinen ruotsalainen nimi "Sjömannen med pipan". Aihe on otettu tunnetusta, samannimisestä tuntemattoman tekijän öljyvärimaalauksesta, josta on olemassa monta eri versiota ja jota on käytetty erilaisissa tupakka-, elintarvike- yms. mainoksissa ainakin Ruotsissa ja Norjassa. Ruotsissa öljyvärityön kopio on ollut 1950-70 -luvuilla tuhansien kotitalouksien seinillä.

Valurautainen versio on siis on tuotu Suomeen Ruotsista, jossa reliefiä on valmistettu ainakin jo 1900-luvun puolivälissä. Malli ei ole ollut Högforsin mallistossa ainakaan vielä 1960-luvun alussa, mutta jo 1970-80-lukujen taitteessa se muistetaan tehtaalla nähdyn. Esineen valmistus on alkanut firaabelityönä, mutta mallin jäätyä tehtaalle siitä on tullut vähitellen tehtaan virallinen tuote. Karkkilan Malliapu Oy on valmistanut esineen museolle.


Högforsin merimies on alkujaan ruotsalaista perua.

Karkkilan museo valmistelee kirjaa suomalaisista taidevaluista. Jos sinulla on lisätietoa tästä tai muista Högforsin taidevaluista, ota yhteyttä museon henkilökuntaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tiedätkö esineistä enemmän? Herättääkö aihe muistoja? Luitko aiheeseen liittyvän kirjan, jota haluaisit suositella? Voit kommentoida halutessasi myös nimettömänä.