maanantai 2. tammikuuta 2012

Koflach-laskettelumonot

Tammikuun museoesineenä kirjastossa ovat Koflachin valmistamat laskettumonot, jotka ovat olleet kovassa käytössä ainakin kahdella omistajalla Karkkilan omalla laskettelurinteessä 1970- ja 80-luvuilla. Alppihiihto, tai suomalaisittain aluksi pujottelu- ja tunturihiihto, alkoi Suomessa 1920-luvulla. Keski-Euroopassa laji oli jo tuolloin hitti, mutta suomalaiset syttyivät siihen hitaasti.

Suomeen alettiin saada kunnon pujottelusuksia 1950-luvulla Keski-Euroopasta. Ne olivat kalliita, mutta niitäkin tyyriimpiä olivat kunnon laskettelukengät. Yksi markkinaraon haistaneista oli Koflachin kenkätehdas, joka perustettiin 1917 Köflachin kaupunkiin, Itävaltaan. Aluksi yritys valmisti kenkiä metsästys- ja kaivostoimintaa varten. Vuonna 1926 valmistuivat ensimmäiset laskettelumonot. Seuraavalla vuosikym-menellä alkoi myös vienti ulkomaille. Yritys toimii edelleen.

Suomalaiset alkoivat saavuttaa jonkin verran arvokisamenestystä 1960-luvun puolella ja lajin suosio alkoi tuolloin kasvaa. Varsinaiseksi muotilajiksi se tuli 1980-luvulla, jolloin Suomeen perustettiin runsaasti uusia laskettelurinteitä.

Karkkilaan pujottelurinne perustettiin jo 1950-luvulla Haukkamäen hyppyrimäen kupeeseen. Mäki oli nykymittapuulla varsin lyhyt mutta kuitenkin melko jyrkkä. Sinne rakennettiin myös hissi. Laskettelurinne lakkautettiin, kun naapurikuntaan perustettu Alhovuoren laskettelukeskus osoittautui suositummaksi. Vanha rinne on edelleen nähtävillä paljaana kohtana muuten tiheän puuston keskellä.

Pikanttina yksityiskohtana näissä monoissa on eriväriset nauhat - liekö ollut muotia vai tarpeen sanelemaa?
Hiihtolumia etelään odotellessa voi vaikka käydä lainaamassa jonkin "lumisen" kirjan museonäyttelyn ohesta: valikoimaa on dekkareista (Lumienkelit, Luminainen) ja muista kotimaisista kaunokirjoista tietenkin niihin kuuluisiin Kilimanjaron lumiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tiedätkö esineistä enemmän? Herättääkö aihe muistoja? Luitko aiheeseen liittyvän kirjan, jota haluaisit suositella? Voit kommentoida halutessasi myös nimettömänä.