torstai 1. syyskuuta 2011

Nike - Högforsin voitonjumalatar

Eräs Högforsin vähiten tunnetuista taidevaluista esittää Nikeä, kreikkalaisen taruston voiton jumalatarta. Nikellä on itselleen tyypillisesti siivet selässään ja kädessään hän pitää voiton soihtua.  Nike on tällä hetkellä yksi tunnetuimmista Kreikan jumalista, koska eräs urheiluvälinejätti on ominut hänen nimensä.

Malli on alkuperältään melko varmasti ulkomaalainen. Se ei ole ollut Högforsin mallistossa ainakaan vielä 1960-luvun alussa. Högforsin taidevalimoon malli lienee tullut 1980-luvun puolivälissä. Tuolloin joitakin Suomi-valimon taidevalujen malleja päätyi Högforsiin ja tämä on saattanut olla yksi niistä.

Tarina ei kerro, miksi Nike seisoo pää masentuneena painuksissa ja voiton soihtu laahaa maata. Olisivatko Kreikan sotajoukot kärsineet taistelutantereella kirvelevän tappion..? Karkkilan museo kerää tietoa Högforsin taidevaluista tulevaa julkaisua varten. Tästä ja muista Högforsin taidevaluista saatavat tiedot otetaan kiitoksella vastaan.

Mikä mahtaa masentaa voitonjumalatarta? Jos tunnet teoksen taustoja, museo ottaa tietoja kiitoksella vastaan!
 Nikeä kirjastoon tervehtimään tulevilla on mahdollisuus poimia näyttelystä mukaansa niin antiikin Kreikan tarinoita ja historiaa kuin urheilukirjallisuutta yleisurheilun MM-kisojen hengessä.

2 kommenttia:

  1. Tekstissä oleva vuosiluku lienee virheellinen. Pitänee olla vuodet 1860 ja 1880, sillä isoäidin isä kuoli 1910 ja hänen hautaristi on Högforsin malli nro 5, jossa on kyseinen Nike voitonjumalatar.

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia tiedosta. Hautaristi tosiaan on ollut valmisteilla jo 1800-luvun puolella. Ristien valmistuksen lakkauttamisen jälkeen tämä ristin keskiö on kuitenkin otettu irralleen vanhasta valumallista, ja alettu valmistamaan pelkästään sitä taidevaluna.

    VastaaPoista

Tiedätkö esineistä enemmän? Herättääkö aihe muistoja? Luitko aiheeseen liittyvän kirjan, jota haluaisit suositella? Voit kommentoida halutessasi myös nimettömänä.