Högforsin masuunin ensimmäinen puhallus, eli raudan sulatus, alkoi 23.7.1823. Tarkoitus oli lähinnä valmistaa takkirautaa muiden ruukkien tarpeisiin. Takkiraudasta puolestaan taottiin kaikenlaisia pien-esineitä, kuten nauloja. Kuitenkin heti ensimmäisen puhalluksen aikana osa sulatetusta raudasta käytettiin Högforsin ruukin omiin, pienimuotoisiin valutöihin.
Esimerkiksi vuodelta 1825 on säilynyt vuorihallituksen yli-intendentille saapunut kertomus Högforsin valutavaratuotannosta: ”Isoja kappaleita ei valettu, ainoastaan pieniä patoja, kolmijalkapatoja, pannuja, silitysraudan luoteja ja painoja. Patojen sanotaan olleen huolellisesta valmistuksesta huolimatta hauraita, jotka saattoivat helposti hajota, tai olleen muuten valuvikaisia.”
Kuukauden museoesineenä on Högforsin ruukin valmistama vanha kolmijalkapata. Padan valmistusaika ei ole tiedossa, mutta siinä on Högforsin ensimmäinen valutuotteiden HF-leima. Asiakirjoista ei selviä, mihin saakka leima on ollut käytössä, mutta Karkkilan museon kokoelmien vanhin, tarkalleen ajoitettu Högforsin valutuote on vuodelta 1872 – ja siinä on jo erilainen leima.
Tämä kuhmurainen ja vähän romuluinen kolmijalkapata lienee aivan ruukin vanhimpia tuotteita. Mainittiinhan kolmijalkapadat tosiaan vuoden 1825 kertomuksessa. Lisäksi museon kokoelmissa oleva vuoden 1872 kasari on pinnaltaan jo huomattavasti siloisempi. Pata on mahdollisesti valettu Högforsin masuunin valimohuoneessa, tai ainakin se on valettu masuunissa valmistetusta raudasta. Esine saatiin museon kokoelmiin vuonna 2020. Sillä ehdittiin siis hyvinkin valmistaa ruokaa liki 200 vuoden ajan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Tiedätkö esineistä enemmän? Herättääkö aihe muistoja? Luitko aiheeseen liittyvän kirjan, jota haluaisit suositella? Voit kommentoida halutessasi myös nimettömänä.