Kun Högforsin tehdasmuseo avattiin Tehtaanpuistossa vuonna 1960, kuului museon kokoelmiin kaikenlaista erikummallistakin tavaraa, joiden läsnäolon oikeutusta on pitänyt hartaasti pohtia. Siellä on muun muassa esineitä, jotka eivät löydy tehtaan hinnastoista, tuoteluetteloista tai esitteistä. Ja niiden materiaalikin on joskus jotain ihan muuta kuin rautaa. Harmittavinta on, että museon esineitä ei luetteloitu aikalaisten toimesta, minkä vuoksi muutama esine on nykyään museon väelle täysi mysteeri.
Yksi tällainen esine oli diarionumeron 152 saanut, kaatokannuksi nimetty, rautapellistä taiteltu ruosteinen kapistus. Vuonna 1995 laaditussa luettelointilomakkeessa ei yritetty edes arvailla esineen tarkempaa käyttötarkoitusta. Lähempi tarkastelu osoitti, että esine on loppujen lopuksi kauniisti muotoiltu ja ruostekin osoittautui lähinnä kevyeksi pintaruosteeksi. Vanhaa maalipintaakin oli vielä vähän jäljellä. Mitään leimaa tai tekstiä esineessä ei ollut, joten käyttötarkoitus jäi sillä erää vielä arvoitukseksi.
Facebookissa on Karkkila Högfors kulttuurimiljöö -ryhmä, jossa ruoditaan varsin asiantuntevasti Karkkilan paikallishistoriaa. Niinpä siellä osattiin heti kertoa esineen käyttötarkoitus: ”Koksikannu, jolla kaadettiin koksia keskuslämmityskattilaan.” Tämän jälkeen jäikin enää pohdittavaksi, onko esine Högforsin valmistama, vai onko kannu kenties hankittu Högforsin tehdasmuseoon vain rekvisiitaksi lämmityskattiloiden oheen.
Högforsin kuvallisista tuoteluetteloista esinettä ei löytynyt. Viimeiseksi keinoksi jäi mennä läpi kaikki hiili- tai kol -alkuiset tuotteet hinnastoista. Aluksi näytti huonolta, mutta viimein vuoden 1898 hinnastosta löytyi ”Kolbox”. Googlen kuvahaku osoitti, että tämän kannun kanssa vastaavan näköisiä esineitä on Ruotsinmaalla valmistettu juurikin nimellä kolbox. Arvoitus siis lopulta selvisi, ja ”kaatokannu” osoittautui todelliseksi Högfors-harvinaisuudeksi, jota on valmistettu vain lyhyen aikaa yli sata vuotta sitten.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Tiedätkö esineistä enemmän? Herättääkö aihe muistoja? Luitko aiheeseen liittyvän kirjan, jota haluaisit suositella? Voit kommentoida halutessasi myös nimettömänä.