Kuukauden museoesineenä on Högforsin valmistama, emaloitu voipannu, joka tuli tuotantoon vuonna 1954. Tehtaalla oli tuolloin jo pitkät perinteet talousvalujen parissa, sillä jo ruukin ensimmäiset valutyöt vuonna 1823 koostuivat pitkälti talousvaluista. Högfors oli vielä 1900-luvun alkaessa vain yksi valmistaja muiden joukossa, mutta alkoi tehtaan kasvaessa saavuttaa alati suurempia markkinaosuuksia. Högfors sai todellisen etulyöntiaseman 1920-luvun lopulla, kun Högforsin emalilaitos valmistui, ja siellä alettiin emaloida myös talousvaluja. Högfors oli ylivoimainen talousvalujen toimittaja 1930- ja 40 –luvuilla.
Talousvalumarkkinoilla kilpailu kiristyi selvästi 1950-luvulla uusien toimijoiden myötä ja ennen kaikkea siksi, että kovin kilpailija Rosenlew oli saanut oman emalilaitoksen. Högforsin talousvalujen myyntikäyrät kääntyivät alaspäin. Tehtaan vastaus oli vuonna 1954 lanseerata useita uusia, emaloituja talousvaluja. Voipannu oli näistä yksi, ja sen malli hankittiin Husqvarnan tehtaalta Ruotsista.
Voipannu, kuten eivät muutkaan uudet tuotteet, pelastaneet Högforsin talousvalutuotantoa. Jälkeenpäin ajatellen olisi ollut ehkä viisainta keskittyä suomalaiseen muotoiluun, kuten Rosenlew teki. Suurinta osaa uusista tuotteista ei valmistettu enää 1960-luvun puolella ja osa vanhoistakin artikkeleista lakkautettiin. Samaan aikaan kuitenkin Högfors alkoi valmistaa Antti Nurmesniemen muotoilemia talousvaluja, joiden avulla hankittiin lisäaikaa Högforsin talousvalutuotannolle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Tiedätkö esineistä enemmän? Herättääkö aihe muistoja? Luitko aiheeseen liittyvän kirjan, jota haluaisit suositella? Voit kommentoida halutessasi myös nimettömänä.