Reliefillä ei ole aiemmin ollut kunnon nimeä. Karkkilan museon jokunen vuosi sitten julkaisemassa taidevalukirjassa sille annettiin taustalla näkyvän rakennelman mukaisesti nimeksi ”Taistelu riemukaarella”. Todellisuudessa reliefissä kuvataan erästä antiikin Rooman varhaisaikojen myyteistä, sabiinitarten ryöstöksi kutsuttua tapahtumaa. Rooman perustaja ja ensimmäinen hallitsija, Romulus, oli koonnut väestöä kaupunkiinsa muiden kaupunkien ja kuningaskuntien vieroksumista ihmisistä (ryöstelijöistä, raiskaajista, petkuttajista yms. rikollisista), joista valtaosa oli nuoria miehiä. Kertoman mukaan Romulus oli yrittänyt rakentaa liittolaissuhteita Roomaa ympäröivien heimojen kanssa, jotta kaupungin nuorukaiset saataisiin naitettua naapuriheimojen nuorille naisille, ja siten varmistettua Rooman ja sen kansalaisten tulevaisuus. Neuvotteluyritykset olivat päättyneet tuloksettomina, eikä avioliittoja saatu solmittua. Lopulta Romulus miehineen päätti turvautua neuvotteluiden sijasta toisenlaiseen strategiaan; vaimojen ryöstämiseen.
Niinpä Roomassa järjestettiin suuret juhlat merenjumala Neptunuksen kunniaksi, ja juhlallisuudet houkuttelivat kaupunkiin runsaasti väkeä naapuriheimojen keskuudesta ja muista kaupungeista. Sabiini-heimo oli roomalaisten naapureista se, jonka naisjäseniin ryöstely lopulta kohdistettiin: juhlallisuuksien aikana, Romuluksen käskystä, roomalaiset hyökkäsivät sabiinien kimppuun, ryöväten suuren joukon nuoria naisia mukaansa.
Sabiinitarten ryöstön seurauksena useat Rooman ympärysheimot julistivat kaupunkivaltiolle sodan. Viimeinen taistelu käytiin roomalaisten ja sabiinien välillä, mutta taistelun kulkua eivät ratkaisseet roomalaisten tai sabiinien sotataidot, vaan roomalaisten vaimoiksi ryöstetyt sabiinittaret. Tarina kertoo sabiinitarten heittäytyneen keskelle sotivien osapuolten mittelöä, vedoten paitsi roomalaisiin aviomiehiinsä, myös sabiinilaisiin isiinsä ja veljiinsä sotimisen lopettamiseksi. Ja niin taistelut taukosivat neuvotteluiden ajaksi, ja lopulta rauha solmittiin. Sabiineille myönnettiin rauhansopimuksen myötä roomalaisten kansalaisoikeudet, ja heimo asettui asumaan Capitolium-kukkulalle, joka on yksi Rooman kaupungin seitsemästä kukkulasta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Tiedätkö esineistä enemmän? Herättääkö aihe muistoja? Luitko aiheeseen liittyvän kirjan, jota haluaisit suositella? Voit kommentoida halutessasi myös nimettömänä.