tiistai 2. heinäkuuta 2019

King Cola -limonadipullo

Tiesittekö, että Karkkilassa on toiminut limonaditehdas? Juuri näin on ollut asia. Siksipä kuukauden museoesineenä on kesähelteiden kunniaksi kyseisen tehtaan tuote nimeltä King Cola.



Tuen ensimmäinen oma tuotantolaitos oli vuonna 1916 perustettu vesitehdas, jossa valmistettiin limonadia. Vesitehdas perustettiin Närön tilalle. Tehdas sijaitsi pienessä rakennuksessa Närön tilalta luoteeseen Karjaanjoen rannassa. Osuusliike Tuki harjoitti myös hotelli- ja ravintolatoimintaa. Vuonna 1942 valmistui Rautaruukin talo. Rakennuksen kellaritiloihin sijoitettiin Tuen virvoitusjuomatehdas, jonka nimeksi tuli vuonna 1947 Karkkilan Juoma Oy. Tehdas jatkoi toimintaansa 1960-luvun alkuun saakka.

Suomessa Cola-juomia valmistettiin jo ennen sotia. Ensimmäisen kerran Cola-juomaa huulilleen sai Stockmannin soodabaarissa 1930-luvulla. Tätä tuotetta ei silloin vielä Suomessa valmistettu, vaan kyseessä oli tuontijuoma. Tuolloin tarjolla ollut juoma oli itse Cola-juomien kuningas Coca Cola, jota seuraavan kerran saatiin maistaa vasta Helsingin olympialaisten aikaan 1952. Sodan jälkeisiä, Suomessa valmistettuja Cola-juomia King Colan ohella olivat Sinebrychoffin Siff-Cola sekä Elannon valmistama Cola-Elo.

King Cola muistetaan siitä, että se oli erityisen kuohuva juoma. Mikäli pullon patenttikorkkia ei avannut varovasti, oli vaara, että pullosta kuohui yli puolet rinnuksille. Suuressa maailmassa King Cola tunnetaan lahtelaisen Mallasjuoman tuotteena. Onkin mahdollista, että Karkkilan Juoma Oy on valmistanut kyseistä limonadia lisenssillä. Siihen viittaa myös se, että pullon etikettiin valmistajan nimi on selvästi leimalla painettu.

Marli valmisti 1970- ja 80 –luvuilla myös King Cola -merkkistä juomaa, jota myytiin pienissä pillimehupurkeissa. Kyseessä oli tuolloin kansainvälinen tuote, jota Marli valmisti lisenssillä. Vielä nykyäänkin King Cola -limonadia valmistetaan ja myydään Etelä-Afrikassa, mutta sillä juomalla, kuten ei Marlin mehullakaan, ole mitään tekemistä Karkkilan Juoma Oy:n limonadin kanssa.

1 kommentti:

  1. Olisi jos King Cola palasi kaupan hyllylle olisi kiva juoda King colaa

    VastaaPoista

Tiedätkö esineistä enemmän? Herättääkö aihe muistoja? Luitko aiheeseen liittyvän kirjan, jota haluaisit suositella? Voit kommentoida halutessasi myös nimettömänä.