torstai 1. maaliskuuta 2018

Eerikin sahapukki

Kuukauden museoesineenä on sahapukin pienoismalli, jonka on valmistanut Fagerkullassa asunut Erik "Eerikki" Enqvist. Hän valmisti esineen vuonna 1932 Viipurin maatalousnäyttelyä varten. Esine sai näyttelyssä kunniakirjan kuten myös samaan aikaan valmistunut oja-auran pienoismalli. Sahapukin erikoisuus on metallinen sahatukkien lukituslaite, joka isommassa versiossa olisi jättänyt sahaajalle molemmat kädet vapaiksi. Ei ole tiedossa, valmistiko Eerikki koskaan pienoismallia vastaavaa sahapukkia oikeaan käyttöön.





Esine kuuluu Juho Aaltosen museokokoelmaan. Ei ole tietoa, koska ja mistä esine on Aaltoselle päätynyt. Hän keräsi omaa museokokoelmaansa jo 1900-luvun alkuvuosista lähtien, kaikkein aktiivisimmin kuitenkin 1950-luvulla. Esille esineet asetettiin julkisesti vasta 1959, jolloin Aaltonen hankki Högforsin tehtaalta tätä käyttöä varten aittarakennuksen. Aitan hinta oli nimellinen 100 markkaa eli nykyrahassa suunnilleen 20 senttiä. Vuonna 1977 museokokoelma lahjoitettiin Karkkilan seurakunnalle Aaltosen kuoltua. Seurakunta piti esineistä huolta vuoteen 1993, jolloin he lahjoittivat kokoelman Karkkilan kotiseutuyhdistykselle, joka kokoelman edelleen omistaa, vaikka jo seuraavana vuonna esineiden hallinnointi siirtyi Karkkilan museotoimelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tiedätkö esineistä enemmän? Herättääkö aihe muistoja? Luitko aiheeseen liittyvän kirjan, jota haluaisit suositella? Voit kommentoida halutessasi myös nimettömänä.