maanantai 1. elokuuta 2016

Kristallimaljakko Oxelösundista

Kristallimaljakon historia alkaa 1950-luvulta, kun Karkkilan ruotsalaisen kummi- eli ystävyyskunnan Oxelösundin kanssa aloitettiin yhteistyötä urheilun, lähinnä yleisurheilun merkeissä. Karkkilassa oli tuolloin yleisurheilussa kova taso, ja tasoa nostettiin myös valitsemalla paikalliseen konepajakouluun lahjakkaita urheilijoita. Maljakon alkuperäinen omistaja, Högforsin tehtaan prokuristi Nils Karlsson oli kova urheilumies; hän harjoitteli aikanaan kilpajuoksua, pelasi tennistä ja jalkapalloa. Hän toimi myös jääkiekon ja jalkapallon taustavoimissa.

Ruotsinkielisenä Nils Karlsson valittiin Oxelösundin kanssa tapahtuneeseen urheiluyhteistyöhön. Vuosien varrella hän ja hänen vaimonsa saivat monia ystäviä lahden toisella puolella. Monesti vieraat yöpyivät karkkilalaisten perheissä. Vastavuoroisesti karkkilalaiset saivat nauttia ruotsalaisesta vieraanvaraisuudesta Oxelösundissa. Urheilukisat loppuivat aikanaan ja kuntien välinen ystävyystoimintakin on hiipunut. Viimeisen kerran yhteistyötä harrastettiin toden teolla Douzelage-yhteistyön merkeissä 1990-2000 –luvuilla.

Kun kuntien välinen kanssakäyminen vielä oli vireää, Oxelösund halusi muistaa yhteistyötä edistäneitä ihmisiä ja sen kunniaksi kaupunki lahjoitti kyseisiä maljakoita eri kokoisina. Maljakossa on Oxelösunds Sportklubbin logo ja kirjaimet (OSK). Maljakko on Kosta Bodan tunnettua kristallilasia, minkä huomaa myös sen laadussa ja painossa. Maljakoita tuskin enää valmistetaan, vaikka yritys on edelleen toiminnassa. On ollut jo vuodesta 1742 lähtien.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tiedätkö esineistä enemmän? Herättääkö aihe muistoja? Luitko aiheeseen liittyvän kirjan, jota haluaisit suositella? Voit kommentoida halutessasi myös nimettömänä.