maanantai 2. toukokuuta 2016

Arabian A-mallin suolapurkki

Huhtikuun museoesineenä kirjastossa on Arabian fajanssista valmistama maustepurkki, jossa on säilytetty suolaa. Purkki on ollut esillä Karkkilan työläismuseon perusnäyttelyssä ihan museon perustamisesta eli vuodesta 1989 lähtien. Samassa paikassa purkkia voi jälleen ihailla, kun Työläismuseon ovet avautuvat kesäkuussa.

Purkin valmistus ajoittuu vuosille 1926-27, mutta sarjaa on valmistettu vielä 1930-luvun alkuvuosinakin. Purkkia on valmistettu ainakin viidelle eri mausteelle tai elintarvikkeelle. Tekstit purkin kyljessä ovat olleet joko ruotsiksi tai suomeksi. Museon hallussa olevat purkit on varustettu suomenkielisin tekstein, sillä Karkkilan Fagerkullassa asuneet työläiset ovat olleet pääsääntöisesti suomenkielisiä.Työväen elämä vielä 1920-luvun lopussa Fagerkullassa oli varsin niukkaa, vaikka vuosikymmenen alun jälkeen elettiin talouden voimakasta nousukautta vuoden 1927 pitkäaikaiseksi venähtäneestä työsulusta huolimatta. Kun Arabian tehdas perustettiin Helsinkiin vuonna 1874, olivat sen tuotteet vuosikymmenien ajan tavallisen työväestön ulottumattomissa. Tilanne alkoi muuttua 1920-luvun aikana ja vielä selvemmin 1930-luvun puolella, kun suuren lamakauden selkä oli katkennut. Tämä Arabian maustepurkki kertoo nimenomaan työväestön elintason hitaasta mutta varmasta noususta.

Vuosikymmenien aikana Arabian tuotteet tulivat kaikille suomalaisille tutuiksi, ja nykyään vanhimmat ja harvinaisimmat tuotteet ovat etsittyjä keräilyharvinaisuuksia. Arabia on työllistänyt useimpia suomalaisen muotoilun kärkinimiä. Samalla Arabia-tuotemerkki on muodostunut monelle suomalaisuuden tunnusmerkiksi. Nykyään Fiskarsin omistuksessa oleva Arabia on kuitenkin siirtänyt tuotantoaan koko ajan enemmän ja enemmän halpatuotantomaihin. Esimerkiksi valtavan suositut Muumi-mukit valmistetaan Thaimaassa. Viime syksynä Fiskars ilmoitti lakkauttavansa Helsingissä sijaitsevan perinteikkään Arabian tehtaan, mikä tarkoitti tuotannon loppumista Suomessa kokonaan. Tehtaassa oli viimeisinä vuosina valmistettu lautasia ja vateja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tiedätkö esineistä enemmän? Herättääkö aihe muistoja? Luitko aiheeseen liittyvän kirjan, jota haluaisit suositella? Voit kommentoida halutessasi myös nimettömänä.