torstai 1. lokakuuta 2015

Högforsin kolmijalkainen munkkipannu

Karkkilan museo kävi ostoksilla huuto.netissä noin vuosi sitten, ja hankki kokoelmiinsa Loviisassa käytössä olleen, vanhan Högforsin valmistaman munkkipannun 60 eurolla. Onhan näitä pannuja nähty ja esiteltykin jo aikaisemmin, jopa kuukauden museoesineenä. Tämä pannu kuitenkin huutaa esilletuloa. Pannua ei tee erikoiseksi ainoastaan se, että siinä on Högforsin vanhin HF-leima, joka oli käytössä tehtaalla ensimmäiset 50 vuotta vuoteen 1872 saakka. Pannun alla on harvinaislaatuisesti kolme jalkaa, joten sitä on valurautalieden sijasta käytetty avotulella tai hiilloksella.

Högforsin tehdas alkoi valmistaa valurautaisia hellapiisejä 1830-luvulla ja vuosikymmeniä myöhemmin myös kokonaisia valurautaliesiä. Hellapiisien ja liesien tulo markkinoille syrjäytti kohtuullisen nopeasti vanhanmalliset kolmijalkapadat ja -pannut. Myös pyöreäpohjaiset padat saivat väistyä tasapohjaisten patojen tieltä. Tämä kehityskulku tarkoittaa sitä, että museon hankkima munkkipannu on hyvin vanha, todennäköisesti 1800-luvun ensimmäiseltä puoliskolta, ehkä jopa 1820-luvulta. On hyvin mahdollista, että kyseessä on vanhin museon kokoelmissa oleva, Högforsin tehtaan valmistama esine.

Pannu saa nyt siis ensi-iltansa kuukauden museoesineenä Karkkilan kirjastossa. Jatkossa se on nähtävillä Högforsin masuunin pasutusuunissa.

Näiltä ruotsinkielisiltä sivuilta löytyy munkkiohjeita tämäntyyppiselle munkkipannulle:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tiedätkö esineistä enemmän? Herättääkö aihe muistoja? Luitko aiheeseen liittyvän kirjan, jota haluaisit suositella? Voit kommentoida halutessasi myös nimettömänä.