Heinäkuun museoesineeksi kirjastossa on valikoitunut Högforsin vapaapalokunnan kypärä ilmeisesti 1920-luvulta. 1880-luvulla perustettu vapaapalokunta oli Pyhäjärven ensimmäinen vapaaehtoinen kansalaisjärjestö. Aloitteen sen perustamisesta teki ruukin kaupanpitäjä Isak Sjöblom, ja tulipaloille altis ruukki tuki hanketta. Palokunnan taival kuitenkin päättyi nolosti, kun erään harjoitusmarssin kohteeksi valikoitui Pöytäkiven oluttehdas ja sen antimet veivät voiton palokuntahengestä. Tapauksesta riimitelty pilkkalaulu ilmaisi kostean lopputuloksen seuraavasti:
Marssit käytiin, liput tuotiin
lopuksi kaikki Pöytäkivel juotiin.
Palokunta perustettiin uudelleen tehtaan torvisoittokunnan piirissä vuonna 1900. Palokunnan johdossa puuhasivat Högforsin työnjohtajat Kaarl Svartström, Yrjö Björkholm ja Felix Laitio sekä tehtaankoulun opettaja Virtanen. Noin 60 jäsenen yhdistys oli aktiivinen myös politiikan ja urheilun parissa, ja työväenkin toiminta järjestäytyi suurlakkoa edeltäneinä vuosina VPK:n alaisuuteen.
Vapaapalokunta ei toiminut kauan itsenäisenä yhdistyksenä, vaan sen toiminta sulautui 1907 perustettuun Työväenyhdistys Tarmoon. Vapapalokuntatoiminta hiipui jälleen, mutta Fagerkullassa sattuneen Hakalan talon tulipalon jälkeen tehtaanjohtaja Edvard Cedercreutz perusti tehtaan oman palokunnan ja herätti myös Högforsin VPK:n jo kolmannen kerran vuonna 1928. Tehtaan palokunta antoi VPK:lle täyden käyttöoikeuden sammutuskalustoonsa, edellyttäen että tehtaan palopäällikkö valittaisiin myös VPK:n päälliköksi.
Högforsin VPK:n nimi muutettiin vuonna 1932 Karkkilan VPK:ksi ja vuonna 1952 Karkkilan kauppalan VPK:ksi. Nimi vaihtui ilmeisesti uudelleen Karkkilan VPK:ksi Karkkilan kaupungin perustamisen jälkeen vuonna 1977. Karkkilan VPK lakkautettiin 1986, jolloin Karkkilan museolle lahjoitettiin vanhat VPK-kalusteet, joihin myös tämä kypärä kuuluu.
Jos kypärä näyttää saksalaiselta, niin saksalainen se onkin: sisäpuolella olevassa leimassa lukee "Gustav Rannenberg - Hannover". |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Tiedätkö esineistä enemmän? Herättääkö aihe muistoja? Luitko aiheeseen liittyvän kirjan, jota haluaisit suositella? Voit kommentoida halutessasi myös nimettömänä.