maanantai 1. heinäkuuta 2013

Högforsin konepajakoulun voittopokaali

Högforsin tehtaan konepajakoulu toimi vuosina 1943-1977. Koulussa tehtiin kuitenkin paljon muutakin kuin opiskeltiin konepajaan ja valimoteollisuuteen liittyviä asioita. Oppilaiden vapaa-ajan täyttivät erilaiset kulttuuririennot ja urheilu.

Konepajakoulu oli arvostettu alan oppilaitos, jonne oli vaikea päästä. Hakijoita oli parhaina vuosina yli sata, ja vain 20-30 oppilasta hyväksyttiin vuosittain. Koulun pääsyvaatimuksista ei ollut aina selvyyttä. Puhuttiin jopa ns. pärstäkertoimesta, mutta tokihan koulun päästötodistuksella oli oma tärkeä merkityksensä. Ja oman paikkakunnan pojilla oli koko koulun historian ajan etusija kouluun pyrittäessä. Yksi tärkeä pääsyvaatimus oli kuitenkin myös urheilumenestys.

Ammattikoulujen välisistä urheilukilpailuista haluttiin menestystä ja sitä myös saatiin. Erilaiset kiertopalkinnot päätyivät lähes poikkeuksetta Högforsin konepajakoulun palkintokaappiin. Yksi tällaisista kiertopalkinnoista on nyt valittu heinä- ja elokuun kuukauden museoesineeksi Karkkilan kirjastoon. Kyseessä on teollisuuden ammattikoulujen yleisurheilukilpailujen kiertopalkinto, jonka Högforsin konepajakoulu voitti viiden vuoden aikana 1951-54 peräti neljä kertaa, minkä jälkeen pokaali jäi pysyvästi Karkkilaan.

Palkintopokaalin kaikki neljä karhua tervehtivät urheilusankareita tassu lippaan nostettuna.
Suomen valimomuseossa on esillä Högforsin konepajakoulusta kertova näyttely. Näyttely on avoinna 4.8.2013 saakka. Näyttelyssä kerrotaan varsinaiseen koulutukseen liittyvien asioiden lisäksi myös oppilaiden harrastuksista ja arjesta. Lisätietoja Karkkilan ruukkimuseo Senkan sivuilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tiedätkö esineistä enemmän? Herättääkö aihe muistoja? Luitko aiheeseen liittyvän kirjan, jota haluaisit suositella? Voit kommentoida halutessasi myös nimettömänä.