keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Högforsin konepajakoulun logon valumalli


Huhtikuun museoesineemme on Högforsin tehtaan konepajakoulun messingistä valmistettu logolaatan valumalli. Logon aiheina ovat harppi, hammasratas sekä H-kirjain. H-kirjain on Högforsin tehtaan tunnus, ja hammasratas ja harppi viittaavat tehtaan tuotantoon ja konepajakouluun.

Esineen suunnittelijasta tai valmistusajasta ei ole tietoa. Todennäköisesti se on valmistunut koulun oppilastyönä, ja ajankohta lienee 1950- tai 60-luku. Logolaataan tarkkaa käyttötarkoitusta ei myöskään tiedetä. Sen pohjalta on kuitenkin konepajakoulussa valmistettu 1950-luvun puolivälissä mm. lampunjalkoja. Samaa logoa hieman eri muunnoksin on käytetty oppilaiden valmistujaissormuksissa ja -pinsseissä aina 1970-luvulle saakka.

Högforsin tehtaan konepajakoulu otti vastaan ensimmäiset oppilaansa tammikuussa 1943. Tarkoitus oli valmistaa ammattimiehiä, lähinnä valureita, omaan valimoon. Pian koulu suuntautui lähes täysin konepajateollisuuteen, ja valimolinja lakkautettiin 1950-luvulla. Koulu jatkoi toimintaansa vuoteen 1977 saakka, ja siihen mennessä opinahjosta valmistuneet oppilaat olivat ehtineet jakaa ammattitaitoaan ei pelkästään Högforsin tehtaan, vaan koko Suomen metalliteollisuuden hyväksi.

Högforsin tehtaan omasta ammattikoulusta kertova näyttely avautuu yleisölle Suomen valimomuseon Galleria Bremerissä 11.5. nimellä Viilareita, sorvareita ja valureita – Högforsin konepajakoulu 1943-1977. Näyttely päättyy elokuun 4. päivä. Näyttelyyn mahtuu mukaan vielä konepajakoulun historiaan liittyviä esinelainoja. Erityisesti kaivataan oppilaiden valmistamia ammattinäytetöitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tiedätkö esineistä enemmän? Herättääkö aihe muistoja? Luitko aiheeseen liittyvän kirjan, jota haluaisit suositella? Voit kommentoida halutessasi myös nimettömänä.