Högforsin tehtaalla valmistettiin sota-aikana miljoonia kranaatinkuoria. Osasta kuorista valmistettiin jo sota-aikana firaabelityönä lamppuja mutta myös sen jälkeen niistä valmistui komeita lampunjalkoja. Kranaatinkuorien valmistus jatkuu ajoittaisesti Högforsin tehtaalla edelleenkin. Ei ole tiedossa, valmistuuko kranaatinkuorista edelleen myös lamppuja.
Tehtaalla oli sota-aikana todella tiukka valvonta, jotta kranaattien valmistusta ei sabotoitaisi tai kuoria vietäisi ulos. Neuvokkaimmat onnistuivat kuitenkin salakuljettamaan tehtaalta ulos lähes mitä tahansa. Lampun kyljessä on leima, joka kertoo lampun valmistuneen 1942 eli juurikin sota-aikana.
Työntekijöitä Högforsin tehtaalla oli parhaimmillaan yli 2000. Tuohon joukkoon mahtui helposti useampi kuin yksi pellepeloton. Lampun valmistaminen vaati taitoa ja tarkkuutta. Lampun alaosaan ruuvattiin prässätystä rautapellistä tehty pyöreä alusta. Rungon sisällä kulkee sähköjohto, joka päättyy rungon päälle kiinnitetyn hehkulampun istukkaan.
|
Älä kokeile tätä kotona! |
Vaikka lamppu vaikuttaa ulkoisesti asianmukaisesti valmistetulta, niin se ei ole missään nimessä turvallinen. Tekniikan museossa Helsingissä on esillä samanlainen lamppu, jonka edustalla lukee näin: ”Valaisimen metallinen kuori saattaa käytössä muuttua jännitteelliseksi. Valaisin ei täytäkään minkäänlaisia turvallisuusnormeja ja on hengenvaarallinen.”
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Tiedätkö esineistä enemmän? Herättääkö aihe muistoja? Luitko aiheeseen liittyvän kirjan, jota haluaisit suositella? Voit kommentoida halutessasi myös nimettömänä.