keskiviikko 1. kesäkuuta 2011

Hammaspyörän valumalli

Kuukauden museoesineeksi on valittu messingistä valmistettu hammaspyörän valumalli. Siinä on kaksi irrallista osaa ja se on valmistunut 1947 Högforsin konepajakoulun näytetyönä. Esineen tekijä valmistui opinnäytetyönsä jälkeen malliviilariksi. Konepajakoulun lopussa valmistetuilla näytetöillä siis osoitettiin oppilaiden ammattitaito.  Jokainen valmistui tiettyyn ammattiin, jolla oli myös ammattinimike. Niitä olivat esim. levyseppä/hitsaaja, sähköasentaja, malliviilaaja, putkiasentaja, työkalusorvaaja, työkalujyrsijä, piirtäjä, hioja jne.

Högforsin konepajakoulun ensimmäiset harjoitustyöt tehtiin heti opintien alussa. Jokainen oppilas teki samanlaisen työn, joka edellytti pitkää pinnaa ja tarkkaa kättä. Käytössä oli pelkästään rautasaha ja erilaisia viiloja. Harjoitustöiden valmistaminen vei aikaa muutamia kuukausia. Harjoitustyö oli niin vaativa, että osa oppilaista löi hanskat tiskiin ja päätti vaihtaa alaa. Yleensä harjoitustöitä ei saanut pitää itsellään, vaan ne jäivät tehtaan käyttöön.


Högforsin konepajakoulun oppilastyönä valmistettu hammaspyörän malli.

Högforsin konepajakoululaisia kokoontuu Karkkilan torille perjantaina 17.6.2011. Tuolloin konepajakoululaiset esittelevät lisää harjoitus- ja näytetöitä. Karkkilan museo valmistelee Högforsin konepajakoulusta kertovaa näyttelyä kesäksi 2013. Esineiden keruu näyttelyä varten on parhaillaan menossa. Museo toivoo saavansa kokoelmiinsa konepajakouluun liittyvää esineistöä näyttelyä varten sekä myös jälkipolville säilytettäväksi. Lähempänä näyttelyä toivomme saavamme myös lainaesineitä esille asetettavaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tiedätkö esineistä enemmän? Herättääkö aihe muistoja? Luitko aiheeseen liittyvän kirjan, jota haluaisit suositella? Voit kommentoida halutessasi myös nimettömänä.