Akseli Gallen-Kallela, Albert Edelfelt, Hugo Simberg ja Helene Schjerfbeck. Montako heidän tauluaan on sinulla kotonasi? Aivan! Vielä sata vuotta sitten taiteesta nauttiminen oli paljon hankalampaa kuin nykyään, sillä museot olivat harvassa, välimatkat pitkiä ja vaivalloisia eikä lehdissä ja kirjoissa ollut paljoa kuvia. Siis mikäli kirjoihin ja lehtiin pääsi käsiksi.
Onneksi oli olemassa arjen taide, jota myös Högforsin tehdas oli tukemassa. Kun Högfors aloitti omien liesin valmistuksen 1880-luvulla, olivat varsinkin eri luukkumallit kovin kiemuraisia ja taiteellisia. Sama päti muihin Suomen valimoihin. Koristekuviot, ja ylipäätänsä koko tuotteet olivat tuontitavaraa lähinnä Ruotsista, Englannista ja Saksasta. Näillä koristeellisilla arjen esineillä ihmiset saivat sammutettua taidenälkäänsä ainakin osittain.
Högforsin tehtaan tuotteista alettiin siivota koristekuvioita pois 1920- ja 30-lukujen aikana funktionalismin nimessä. Sitä ennen oli kuitenkin välivaihe, kun tehtaan tuotanto kasvoi suorastaan räjähdysmäisesti: uusia liesimalleja, uuniluukkuja ynnä muuta tuli jatkuvasti. Ja vain ani harvoin tiedetään, mistä valumallit olivat peräisin.
Kuukauden museoesineenä on Högforsin tulisijaluukku n:o 8. Se esiintyy tehtaan hinnastossa ensimmäisen kerran vuonna 1906 ja viimeisen kerran vuonna 1936. Luukun koristekuvio on jo selvästi hillitympi kuin 1800-luvun yltäkylläisesti koristelluissa luukuissa. Kiemuroita tässäkin silti riittää, sillä luukkuun on selvästi kuvattu mustekala lonkeroineen päivineen.
Tuohon aikaan ilmestyi monia muitakin uusia luukkuja, ja niiden aiheista voidaan päätellä, että ainakin osa niistä on muotoiltu varta vasten Högforsin tehtaalle. Professori Onni Tarjanne suunnitteli tehtaalle 1900-luvun alussa uuniluukku- ja peltijärjestelmän, mutta tyyli siinä oli jo lähellä funktionalismia. Taiteilijat Eric O. W. Ehrström, Emil Cedercreutz ja Gunnar Elfgren suunnittelevat Högforsille taide- ja koristevaluja vähän myöhemmin, mutta mustekala-luukku ei välttämättä heidänkään tyyliin sovi.
Ehkä Högforsin tehtaalle pestattiin 1900-luvun alussa taiteilija, jonka nimi on jäänyt pimentoon. Ei tehdas yllä mainittujen taitelijoidenkaan nimiä missään maininnut. Kaikkien muotoilijoiden nimet tuolta ajalta ovat selvinneet pikkuhiljaa lähinnä sattuman kautta. Sekin on mahdollista, että Högforsin mallipuuseppien ja malliviilareiden joukossa oli joku taiteellisesti erittäin lahjakas tekijä, jonka käsialaa nämä hienot, monesti arvoituksellisia symboleja sisältävät luukut ovat.