Högforsin ruukki täytti viime vuonna tasan 200 vuotta. Varsinaisia juhlallisuuksia ei kuitenkaan järjestetty erään kulkutaudin vuoksi. Tehtaan historia on silti täynnä toinen toistaan komeampia juhlia. Massiivisimmat kekkerit pidettiin vuonna 1970 tehtaan täyttäessä 150 vuotta. Tuolloin tehdas oli täydessä voimansa tunnossa. Viimeisimmät suuren luokan juhlat pidettiin 17.5.1990, jolloin jälleen juhlittiin tasavuosikymmeniä. Tuolloin tehtaan työntekijät saivat lahjaksi emaloidun sorsalampun, jossa oli mukana kaksi valurautapikaria.
Sorsalamppu eli sauhusorsa oli öljylamppu, jota valaja käytti työvalaisimena ennen sähkövalon aikakautta 1800-luvulta lähtien. Kerrotaan, että valaja joutui aikoinaan ensimmäisenä työnään valmistamaan sorsalampun. Sen onnistumisen perusteella valumestari arvioi valajan ammattitaidon.
Tehtaan 170-vuotisjuhlassa pidettiin aamupäivällä valimolla avoimien ovien tilaisuus, jossa kaikki halukkaat pääsivät tutustumaan tehtaan tuotantotiloihin. Vieraita oli noin 500. Varsinainen juhla oli klo 16.00 Fagerkullan pihanäyttämöllä. Tilaisuudessa muun muassa esitettiin Eino Halmeen "Pruukin tarinoita". Tilaisuudessa esiintyi myös Työväen Mieskuoro. Juhlatapahtuman jälkeen Tehtaan ruokalassa tarjoiltiin henkilökunnalle illallinen, joka sisälsi karkkilalaisia perinneruokia perunamakkarasta luumukiisseliin. Iltajuhlassa jaossa oli kyseisiä juhlaesineitä, ja samalla yksi kappale lahjoitettiin Suomen valimomuseon kokoelmiin. Muistoesineen pohjalta museolle laadittiin myyntituotteeksi Valurintähkä-setti, jossa oli tästä poiketen enemmän snapsilaseja ja pronssinen alusta. Setti on edelleen museokaupasta saatavissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Tiedätkö esineistä enemmän? Herättääkö aihe muistoja? Luitko aiheeseen liittyvän kirjan, jota haluaisit suositella? Voit kommentoida halutessasi myös nimettömänä.