Muut suurmiestaulut ovat halkaisijaltaan 12-17 cm. Suomalaisia suurmiehiä tauluissa on ainoastaan kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runeberg (1804-1877) sekä kirjailija Zachris Topelius (1818-1898). Nämä taulut ovat siis takuulla suomalaista, ehkä ihan högforsilaista, alkuperää. Ehkäpä myös suomalaisten rakastama tsaari Aleksanteri II:n malli on suomalaisten tekemä. Sen sijaan uskonpuhdistaja Lutherin ja ruotsalaisen kemisti Scheelen reliefit ovat melkoisella varmuudella ulkomaista lainaa. Totuutta asiasta eivät kerro Högforsin tehtaan asiakirjat tai tehtaan tuoteluettelot, joissa reliefejä ei ole koskaan mainittu.
Taulujen ajoittaminen on epävarmaa, mutta todennäköisesti ne ovat tulleet tuotantoon 1900-luvun alkupuolella, ehkäpä ns. tuontimallit jo tätä ennen. Selvästi saman muotoilijan käsialaa olevia Topeliuksen ja Runebergin tauluja ei ole otettu tuotantoon ainakaan ennen vuotta 1898.
Rautaiset herrat Runeberg ja Topelius. |
Aihepiiriin liittyvää kirjallisuutta Karkkilan kirjastossa (linkit Webkirjastoon):
J.L. Runebergin tuotantoa
Zachris Topeliuksen tuotantoa
Kirjoja Topeliuksesta ja Runebergistä
Hei! Meiltä löytyy Högforsin leimalla oleva reliefi paksua kirjaa lukevasta partaisesta miehestä. Kenestähän on kyse? Tästä taulusta on teetettty ilmeisesti lissä kopioita pariinkin otteeseen, mutta tämä on ollut jo ennen 60 ja 83 lukuja isoäidillämme.
VastaaPoistaKyseessä on lukeva munkki. Se ei esitä varsinaisesti ketään. Malli on Saksasta vuodelta 1818 ja sen alkuperäinen nimi on Der Gelehrte eli Oppinut.
VastaaPoistaJanne Viitala, museoamanuenssi
Karkkilan ruukkimuseo Senkka
Hei! Löytyi ilmeisesti vanhempi Lukeva munkki seinä reliefi. Nyt ihmettelyn aiheena ikä voisi hyvinkin olla vanhempaa aikaa milloin tehty mistähän tämän iän voi määrittää onko fontissa eroa tai muuta painopinnan erilaisuutta.
PoistaMinukta löytyy nämä. Saa laittaa sähköpostia roslif.tanja@gmail.com
VastaaPoistaSiis roslof.tanja@gmail.com
Poista