perjantai 1. huhtikuuta 2011

Högforsin valamat suurmiesten reliefit

Högforsin taidevalutuotannon perinneosastoon on kuulunut ns. suurmiessarja, josta kuukauden museoesineinä ovat Johan Ludvig Runebergiä sekä Zachris Topeliusta esittävät valurautareliefit. Högfors on valmistanut myös Martin Lutheria, Carl Wilhelm Scheeleä, Aleksanteri II:a, Kustaa II Adolfia sekä Axel Oxenstiernaa esittäviä reliefejä. Nimilista kertoo, että ainakaan kaikkien mallien alkuperä ei ole Högforsista. Itse asiassa on tiedossa, että ainakin kaksi viimeksi mainittua, kaikkein suurikokoisimmat, ovat alkujaan ruotsalaisen Husqvarnan valimon tuotantoa. Niiden halkaisija on yli 50 cm.

Muut suurmiestaulut ovat halkaisijaltaan 12-17 cm. Suomalaisia suurmiehiä tauluissa on ainoastaan kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runeberg (1804-1877) sekä kirjailija Zachris Topelius (1818-1898). Nämä taulut ovat siis takuulla suomalaista, ehkä ihan högforsilaista, alkuperää. Ehkäpä myös suomalaisten rakastama tsaari Aleksanteri II:n malli on suomalaisten tekemä. Sen sijaan uskonpuhdistaja Lutherin ja ruotsalaisen kemisti Scheelen reliefit ovat melkoisella varmuudella ulkomaista lainaa. Totuutta asiasta eivät kerro Högforsin tehtaan asiakirjat tai tehtaan tuoteluettelot, joissa reliefejä ei ole koskaan mainittu.

Taulujen ajoittaminen on epävarmaa, mutta todennäköisesti ne ovat tulleet tuotantoon 1900-luvun alkupuolella, ehkäpä ns. tuontimallit jo tätä ennen. Selvästi saman muotoilijan käsialaa olevia Topeliuksen ja Runebergin tauluja ei ole otettu tuotantoon ainakaan ennen vuotta 1898.

Rautaiset herrat Runeberg ja Topelius.
Karkkilan museo kerää tietoa Högforsin taidevaluista tulevaa julkaisua varten. Jos teillä on lisätietoa näistä tauluista tai Högforsin taidevaluista ylipäätänsä, ottakaa rohkeasti yhteyttä.

Lukemisia lapsille ja aikuisille: kirjanäyttelystä voi poimia mukaan Topeliuksen ja Runebergin klassikkoteoksia, tietokirjoja ja fiktiota heidän elämästään sekä juttuja muistakin suurista suomalaisista.

Aihepiiriin liittyvää kirjallisuutta Karkkilan kirjastossa (linkit Webkirjastoon):

J.L. Runebergin tuotantoa 
Zachris Topeliuksen tuotantoa
Kirjoja Topeliuksesta ja Runebergistä

5 kommenttia:

  1. Hei! Meiltä löytyy Högforsin leimalla oleva reliefi paksua kirjaa lukevasta partaisesta miehestä. Kenestähän on kyse? Tästä taulusta on teetettty ilmeisesti lissä kopioita pariinkin otteeseen, mutta tämä on ollut jo ennen 60 ja 83 lukuja isoäidillämme.

    VastaaPoista
  2. Kyseessä on lukeva munkki. Se ei esitä varsinaisesti ketään. Malli on Saksasta vuodelta 1818 ja sen alkuperäinen nimi on Der Gelehrte eli Oppinut.

    Janne Viitala, museoamanuenssi
    Karkkilan ruukkimuseo Senkka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Löytyi ilmeisesti vanhempi Lukeva munkki seinä reliefi. Nyt ihmettelyn aiheena ikä voisi hyvinkin olla vanhempaa aikaa milloin tehty mistähän tämän iän voi määrittää onko fontissa eroa tai muuta painopinnan erilaisuutta.

      Poista
  3. Minukta löytyy nämä. Saa laittaa sähköpostia roslif.tanja@gmail.com

    VastaaPoista

Tiedätkö esineistä enemmän? Herättääkö aihe muistoja? Luitko aiheeseen liittyvän kirjan, jota haluaisit suositella? Voit kommentoida halutessasi myös nimettömänä.