keskiviikko 1. maaliskuuta 2017

Högforsin masuunin rautaharkko

Kuukauden museoesineemme on Högforsin masuunin valmistama rautaharkko. Masuunissa, joka aloitti toimintansa vuonna 1823, valmistettiin pääasiassa takkirautaa eli rautaharkkoja Högforsin tehtaan tarpeisiin. Takkirauta oli tarkoitus sulattaa uudelleen tehtaan kupoliuunissa, minkä jälkeen siitä valettiin esineitä. Högforsin masuunin takkirautaharkkoja ei ole juurikaan säilynyt, joten kyseessä on siis todellinen harvinaisuus.



Harkon valmistumisajasta ei ole tarkkaa tietoa. Tuskinpa kyseessä on masuunin alkuajan tuote, vaan pikemminkin loppupuolen. Masuuni lopetti toimintansa vuonna 1915. Melko varmasti harkko on valmistettu ainakin osittain tai kokonaan järvimalmista, sillä 1880-luvulta lähtien tehtaan oma Kulonsuonmäen rautakaivos oli ehtynyt, ja masuunissa käytettiin pelkästään järvimalmia, mitä oli jo aiemmin käytetty kaivoksesta saadun malmin ohella. Tietoa ei ole myöskään siitä, miksi harkko on aikoinaan jäänyt käyttämättä. Ehkä syy on se, että harkko on melkoinen muotopuoli.

Masuunin harkolle löytyi yllättävää käyttöä yli 50 vuotta masuunin sulkemisen jälkeen. Högforsin tehdas vietti 150-vuotisjuhliaan 29.5.1970. Juhliin kutsuttiin mm. tasavallan presidentti Urho Kekkonen, jolle valmistettiin muistolahja: Kymin metallin ammattikoulussa (ent. konepajakoulu), vt. rehtori Erkki Mattssonin, joka myös tehtaan sosiaalipäällikön ominaisuudessa vastasi juhlien järjestelystä, toimeksiannosta rautaharkosta leikattiin irti osa ja se asetettiin mustaan, nahkaiseen koteloon. Tämän vuoksi harkossa on kiiltävä leikkauspinta. Koteloon tuli myös pala uutta, erikois-SG-rautaa, Kymeniteä. Nämä palat edustivat tehtaan uutta ja vanhaa tuotantoa. Presidentti Kekkonen ei kuitenkaan päässyt juhlapaikalle, joten muistoesine luovutettiin hänen edustajalleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tiedätkö esineistä enemmän? Herättääkö aihe muistoja? Luitko aiheeseen liittyvän kirjan, jota haluaisit suositella? Voit kommentoida halutessasi myös nimettömänä.