maanantai 3. huhtikuuta 2017

Nokia Communicator 9300

Suomalaiset ovat aidosti ylpeitä omista suuryrityksistään, jotka ovat niittäneet mainetta maailmalla. Arabia, Marimekko, Kone ym. yritykset ovat tuoneet maahan runsaasti veromarkkoja sekä -euroja, ja ennen kaikkea luoneet maailmalla positiivista Suomi-kuvaa. Suurin ja kaunein tällä saralla lienee kuitenkin ollut Nokia 1990- ja 2000-luvuilla, jolloin yrityksen valmistamat kännykät valtasivat maailman. Nokian historia käytännössä ulottuu jo vuoteen 1865, mutta varsinaisesti Nokia Oyj:n lähtölaukaus pamautettiin vuonna 1966, kun Suomen Kumitehdas, Nokia Osakeyhtiö ja Suomen Kaapelitehdas fuusioitiin Oy Nokia Ab:ksi. Vuonna 1984 yritys esitteli ensimmäisen kannettavan NMT-autopuhelimen, Mobira Talk Manin. Maailman ensimmäinen GSM-puhelin lanseerattiin Nokian taholta vuonna 1991. Matkapuhelimilleen Nokia oli pari vuotta aiemmin, laitteiden koon jatkuvasti pienentyessä, rekisteröinyt tuotemerkin, jota ei periaatteessa saa muiden valmistajien matkapuhelimista käyttää – kännykän!

Yrityksen voittokulku oli hurjaa 1990-luvun puolivälistä aina 2010-luvulle saakka. Uusia tehtaita avattiin ympäri maailmaa, mm. Kiinaan ja Saksaan. Suomessa kännyköitä kasattiin Salon tehtaalla. Nokian kehityksessä mukana olivat myös yrityksen alihankkijat, eikä vähiten Suomen valimoteollisuus. Kännyköiden metallirungot tehtiin aluksi alumiinista, kunnes siirryttiin vieläkin kevyempään magnesiumiin, mistä siirryttiin, pahimman minikokoisuushuuman mentyä ohi, takaisin huokeampaan alumiiniin. Merkittävin valimo tällä alalla oli Jyskän Metalli Oy, joka myöhemmin fuusioitumisen myötä on vaihtanut nimekseen Alteams. Jyskän Metalli toimitti rungot jo varhaisiin Mobira Talk Maneihin. Valimo sai vuonna 1994 Hyvä Valu -palkinnon uusista magnesium-rungoistaan. Jyskän Metallin osaamista hyödynsivät myös Nokian kilpailijat Benefon ja Ericsson, jopa siinä määrin, että parhaimmillaan Jyskän Metallin runkoja oli joka kymmenennessä maailman matkapuhelimessa. Kilpailu alalla oli kuitenkin kovaa, Suomessa runkoja valmistivat myös ainakin Alsiva ja Abloy, ja lopulta runkojen valmistus päätyi halpatuotantomaihin.

Kuukauden museoesineemme on Nokian valmistama Communicator 9300, joka tuli markkinoille vuonna 2004. Kyseessä oli melko varhainen älypuhelinmalli, jonka sisältä avattaessa löytyi iso nestekidenäyttö sekä näppäimistö. Vuotta myöhemmin markkinoille tuli 9300i, jossa lisukkeena oli langaton lähiverkko, WLAN. Nokia 9300 ja 9300i olivat viimeiset Nokian kännykkämallit, joiden rungot valmistettiin Suomessa (Alteamsin Jyväskylän tehtaalla). Tämän jälkeen Nokian kännyköiden alamäki alkoi hitaasti mutta varmasti jyrkentyä päättyen siihen, että Nokia myi kännykkätoimintansa Microsoftille vuonna 2014.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tiedätkö esineistä enemmän? Herättääkö aihe muistoja? Luitko aiheeseen liittyvän kirjan, jota haluaisit suositella? Voit kommentoida halutessasi myös nimettömänä.