Laukku on ollut ensimmäisen luokan oppilaan käytössä Nyhkälän kansakoulussa vuodesta 1944 lähtien. Tämän jälkeen laukkua on käytetty usean vuoden ajan päätellen sen kuluneisuudesta. Tuohon aikaan ihan joka vuosi ei hankittu uutta, vaan hyödykkeet käytettiin ns. loppuun ja mahdollisuuksien mukaan kierrätettiin nuoremmilla sukupolvilla paljon innokkaammin kuin nykyään. Matkan varrella laukun sisältö on saattanut hiukan muuttua, ja esimerkiksi puinen penaali herättää muistikuvia myös 1970-luvulla syntyneen allekirjoittaneen mielessä.
KALE-koululaukut olivat pula-ajan muotituote. Ainakin Kotiliedessä oli vahva ja värikylläinen mainoskampanja, jolla markkinoitiin Helsingissä vuonna 1942 perustetun Kaleva Salminen Oy:n valmistamaa Kale-laukkua. Kaleva Salminen valmisti myös pula-ajan materiaaleista valmistettuja matkalaukkuja, salkkuja ja kenkiä. Paperin ja pahvin lisäksi käytettyjä materiaaleja olivat mm. puu ja kalannahka. Museoesineemme on olkalaukku, mutta myös KALE-selkälaukkuja eli tornistereita myytiin. Olkalaukut oli tarkoitettu lähinnä tytöille ja selkälaukut pojille, mutta ajalleen ennakkoluulotonta avarakatseisuutta osoittaen tämä olkalaukku on ollut pojan laukku.
"Kirjanmerkin virkaa"? Eiköhän sentään kynänpyyhin, tuohon aikaan käytettiin mustekyniä.
VastaaPoistaKiitos korjauksesta, samaa palautetta on tullut muiltakin!
PoistaKaleva Salminen oli äidin puolelta setäni, joka kuoli varsin nuorena kurkkusyöpään. Äitini oli yhtiössä konttoristina ja minulla on valokuvakansio jossa on ammattivalokuvaajan ottamia kuvia tehtaasta ja konttorista. Olen ajatellut skannata ne ja laittaa nettisivuilleni.
VastaaPoistaKansakoulussa 50/60-lukujen vaihteessa myös me pojat teimme tuollaisen pallon. Ensin liotettiin sanomalehtipaperia ja siitä liimaa lisäämällä tehtiin paperipallo jonka päälle langalla päälikerros.