Kuukauden museoesineenä on Karkkilan kauppalan palokunnan palomiehen kypärä. Esine on siinä olevan tarran mukaan tarkastettu vuonna 1970. Kypärä kuuluu siis varsin mielenkiintoiseen ajanjaksoon Karkkilan ja sen palokunnan historiassa.
Karkkilassa, silloisella Pyhäjärvellä, on ollut palokuntatoimintaa jo 1880-luvulta lähtien. Vapaapalokuntapohjalta toimivia hankkeita oli muutamia edellisvuosisadan vaihteessa, kunnes toiminta sai vakinaisen muodon vuonna 1928. Tuolloin perustettiin Högforsin tehdaspalokunta. Viimeinen innoitus kunnon palokunnalle oli Fagerkullassa Hakalan talon tulipalo vuonna 1927. Aineellisten vahinkojen lisäksi palossa sai surmansa yksi lapsi. Vanhaankylään oli jo vuonna 1927 noussut tehtaanjohtaja Edvard Cedercreutzin toimesta komea paloasema.
Vuonna 1936 Högforsin tehdas ja Karkkilan kauppala tekivät sammutussopimuksen. Sen mukaan tehtaan palokunta toimi myös kauppalan palokuntana lähtövalmiuden ollessa kaksi miestä. Samana vuonna laajennettiin myös paloaseman rakennusta. Vuonna 1969 Karkkilan kauppala ja Pyhäjärven kunta yhdistettiin Karkkilan kauppalaksi. Palotoimi järjestettiin kuntaliitoksen seurauksena uudestaan, ja vanha sammutussopimus irtisanottiin. Karkkilan kauppalan vakinainen palokunta vuokrasi vuonna 1969 käyttöönsä tehtaan paloaseman. Rakennuksessa tehtiin muutoksia ja korjauksia, esimerkiksi vuonna 1975 ensimmäiseen kerrokseen tehtiin sauna ja sosiaaliset tilat. Karkkilan palokunta toimi tehtaan paloasemalla 1990-luvulle asti.
Kypärä kuuluu siis siihen vaiheeseen, jolloin Högforsin tehdaspalokunta muutettiin kauppalan palokunnaksi vuonna 1969. Kyseinen kypärä lienee ensimmäinen, joka uudelle palokunnalle on vuonna 1970 hankittu. Kypärää koristaa Karkkilan vaakuna, joka oli ollut kauppalan käytössä jo vuodesta 1956, mutta päätyi siis vasta nyt paikkakunnan oman palokunnan tunnukseksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Tiedätkö esineistä enemmän? Herättääkö aihe muistoja? Luitko aiheeseen liittyvän kirjan, jota haluaisit suositella? Voit kommentoida halutessasi myös nimettömänä.