maanantai 2. syyskuuta 2019

Högforsin keernalaatikko

Valimotyöhön perehtymättömälle sana ”keerna” tai ”keernalaatikko” kuulostaa takuulla omituiselta. Mikä se on? Sanan alkuperä juontuu Suomen rajojen ulkopuolelle, todennäköisesti Saksaan. Siellä sanan yksi merkitys on ”sydän”. Voidaan huoleti sanoa, että valimomaailmassa keerna on myös sydän. Se on valukappaleen sydän.

Helpommin ehkä ymmärtää, jos puhutaan valukappaleen tyhjästä sisuksesta. Hiekasta valmistettu keerna jää valuvaiheessa valumuotin sisälle, eikä keernan kohdalle juokse sulaa rautaa. Raudan jähmetyttyä valumuotti ja samalla keerna hajotetaan valumuotin sisältä, jolloin valukappaleeseen jää halutun muotoinen tyhjä tila. Keernalaatikko puolestaan on laatikko, jolla itse keerna valmistetaan. Menetelmä on kaikille periaatteessa tuttu lasten hiekkalaatikoilta: laatikko täytetään hiekalla, minkä jälkeen keerna otetaan laatikosta ulos kuin paraskin hiekkakakku. Hiekassa on sidosaineita, joten keerna pysyy kasassa.

Kuukauden museoesineemme on Högforsin valimossa ilmeisesti 1970-80 -luvuilla käytössä ollut metallinen keernalaatikko. Se on ollut Suomen valimomuseon perusnäyttelyssä museon avaamisesta 18.5.1989 lähtien. Emme kuitenkaan museossa tiedä, minkä valukappaleen valmistamiseen kyseistä keernalaatikkoa on käytetty. Otamme enemmän kuin mielellämme kaiken esineeseen liittyvän muistitiedon vastaan!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tiedätkö esineistä enemmän? Herättääkö aihe muistoja? Luitko aiheeseen liittyvän kirjan, jota haluaisit suositella? Voit kommentoida halutessasi myös nimettömänä.