Mielikuva valimosta: rautaa sulatetaan ja hikiset ja nokiset miehet kaatavat sulaa rautaa valumuotteihin. Väärin! Nykypäivän valimoissa työ ei ole enää hikistä ja nokista, sillä koneet kaatavat sulan raudan valumuotteihin ja ilmastoinnistakin on huolehdittu niin, että kenenkään ei tarvitse lähteä kotiin naama mustana. Kaikkein vähiten vanhaa mielikuvaa valimoista vastaa siisti, puhdas ja kevyehkö työskentely laboratorioissa. Siksi kuukauden museoesineeksi on valittu laboratorioväline: optinen pyrometri Peiron Oy:n valimosta Kokemäeltä.
Pyrometriä on käytetty metallisulan lämpötilan mittaamiseen siten, että sen läpi katsottaessa näkyy hehkulanka, jonka hehkuväri muuttuu säätimestä kierrettäessä. Valurauta sulaa noin 1200°C:ssa, mutta yleensä sulan raudan lämpötila on n. 1400°C. Pyrometri suunnataan metallisulaan, ja kierretään hitaasti hehkulankaa kirkkaammaksi, kunnes se häviää näkyvistä kokonaan eli saavuttaa saman hehkuvärin kuin mitattava sula. Säätimessä näkyy lukema celsiusasteina. Asteikko alkaa vasta 700 asteesta, koska matalammassa lämpötilassa ei metalli vielä juurikaan punota. Laitteella päästään aina 2000°C:een saakka, kohteeseen koskettamatta, metrien päästä, jos kohde on esimerkiksi suuri sula-tusuuni tai valusenkka.
Laite on saksalaisen Hartman & Braunin valmistama ja se on lanseerattu markkinoille 1948 eli samana vuonna, kun Peiron aloitti toimintansa, silloin nimellä Starcken Valu Oy. Sarjanumerosta pää-tellen tämä laite on kuitenkin valmistunut 1950-luvun puolella. Enää vastaavia pyrometrejä ei ole käytössä, sillä näiden virhemarginaali on +/- 20°C, mikä on nykypäivänä liian suuri hajonta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Tiedätkö esineistä enemmän? Herättääkö aihe muistoja? Luitko aiheeseen liittyvän kirjan, jota haluaisit suositella? Voit kommentoida halutessasi myös nimettömänä.