Kun Suomen ja Neuvostoliiton välinen talvisota puhkesi 30.11.1939, tarvittiin nopeasti ns. rautaa rajalle. Högforsin tehdas valjastettiin myös tähän ponnistukseen. Tehtaalta valmistui talvi- ja jatkosodan aikana yli kahdeksan miljoonaa 81 mm:n valurautaista kranaatinkuorta sekä runsaasti kaikenlaista muutakin sotatarviketta putkiansoista käsikranaatteihin asti.
Sotakorvausteollisuuden aloitus lyhyellä varoitusajalla ei ollut yksikertaista puuhaa, sillä tehtävään ei ollut juurikaan varauduttu. Ihan ensimmäiseksi piti valmistaa mm. vaadittavat valumalli, kuten myös kyseessä oleva keernalaatikko ja monia muita työkaluja. Kranaatteja Högforsin tehtaalta rintamalle alkoikin virrata vasta talvisodan loppuvaiheessa. Jatkosodan aikana Högforsin asetuotannolla oli jo paljon suurempi merkitys.
Kranaattien valmistus varten tehtaalle saatiin vuonna 1943 oma metallurginen laboratorio, jossa päästiin tarkemmin tutkimaan raudan ominaisuuksia. Kranaattien laatu oli siis eittämättä hyvä, ja vääräleuat muistavatkin aina mainita, että sota-aikana valmistuneet kranaatin ovat ainoat tuotteet, joista Högforsin tehdas ei ole koskaan saanut negatiivista palautetta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Tiedätkö esineistä enemmän? Herättääkö aihe muistoja? Luitko aiheeseen liittyvän kirjan, jota haluaisit suositella? Voit kommentoida halutessasi myös nimettömänä.