keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Högforsin munkkipannu

Kuukauden museoesineenä on Högforsin valmistama munkkipannu. Kyseessä ei ole kuitenkaan ihan mikä tahansa ”kirpparipannu”, sillä tällaisia ei kirpputoreilta juurikaan löydä. Pannun varren kärjessä on tehtaan HF-leima, joka on ollut käytössä vuodesta 1823 aina 1870-luvulle saakka. Pannu edustaa siis Högforsin tehtaan varhaistuotantoa ja on siis museaalisesti erittäin arvokas. Muodoltaan pannu poikkeaa selvästi 1900-luvun varsin yleisistä saman tehtaan valmistamista munkkipannuista. Pannuvanhus on selvästi jykevämpi, suorastaan romuluinen, verrattuna uudempiin malleihin.

Pannu kuuluu Juho Aaltosen museokokoelmaan. Aaltonen oli legendaarinen kulttuuripersoona paikkakunnalla. Hän keräsi museokokoelmansa 1950-1960 –luvuilla ja asetti sen esille Högforsin tehtaalta ostamaansa viljamakasiiniin. Tehdas oli jo tuolloin kulttuurimyönteinen, sillä makasiinin hinta oli 100 vanhaa markkaa eli nykyrahassa noin 20 senttiä. Maksu oli siis käytännössä nimellinen. Aaltosen kuoltua museokokoelman vaiheet ovat olleet kirjavat: kokoelma lahjoitettiin Karkkilan seurakunnalle, joka puolestaan lahjoitti sen Karkkilan kotiseutuyhdistykselle. Museokokoelma on edelleen kotiseutuyhdistyksen omistama, mutta sitä hallinnoi Karkkilan ruukkimuseo Senkka. Kokoelmassa on n. 2000 esinettä.

Lähestyvän vapun kunniaksi kannattaa kaivaa vanhat munkkipannut ullakolta. Museo on käytännössä testannut vanhojen munkkipannujen käyttöä, ja voimme taata, että kaasukeittimellä tai vaikka nuotiolla munkkien valmistus varmasti onnistuu. Perinteinen munkinpaisto valurautapannulla öljyssä uppopaistamisen sijaan tuo vappuun aidon, nostalgisen tunnelman.

Munkkipannu - uskallatko kokeilla? Moni työläismuseon kesätapahtumissa vieraillut voi todistaa, että pannulla saa aikaan makoisia pikkumunkkeja!